sobota 14. září 2013

migréna |štve mě|

V dnešní době se slovem "migréna" ohání kde kdo. "Bolí tě hlava? Ale ne, mám migrénu." "Není ti dobře? Znáš to, zase migréna." Když se ohlédnu a vidím bezstarostné tváře těch, kteří daný výrok prohlásili, tak mě napadá, jestli vlastně vůbec vědí, jak taková migréna vypadá a probíhá...

Pojďme na trochu teorie. Migréna jako taková není jen bolest hlavy sama o sobě, ale postihuje celý organizmus. Jedná se zejména úporné bolesti hlavy a to vracejícího se charakteru. Nejedná se o "typickou" bolest hlavy, naopak - u migrény je typický výskyt bolesti pouze na jedné straně hlavy. Bolest má různou intenzitu a jakoby pulzuje, tepe.
Migréna jako taková má několik fází:

  • prodromy - soubor znaků a příznaků, které mouhou upozornit na nadcházející migrénu. Nutno podotknout, že u mnohých migreniků však může bolest vypuknout náhle. Prodromy jsou odlišné, člověk od člověka, může se jednat o náhlou únavu, ospalost, zívání, neklid nebo naopak zase o neúměrně veselou náladu. Dalšími příznaky může být zvýšená chuť na jídlo, nutkání k pití (i bez pocitu žízně). Ze začátku lidé tyto příznaky nedokáží přesně identifikovat či si je dát do souvislosti právě s migrénou, na druhou stranu - po pár letech dokáže pacient dokáže příchod migrény přesně rozpoznat
  • aura - cca u 10 % se objevují také neurologické symptomy zahrnuté do označení "aura". Příchod aury následuje po fázi prodromů (nebo bez nich) a to bezprostředně před bolestí hlavy. Nejčastější je zraková aura, ve formě jiskření, záblesků nebo blikání. Může docházet i k výpadku v části zorného pole (tzv. skotom)
  • fáze bolesti - bolest hlavy je střední až velmi silná a intenzivní. Typická je ostrá a pulzující bolest, která zasahuje polovinu hlavy od spánku kolem ucha nebo také na čele mezi očima. Bolest celé hlavy je u migrény spíše výjimečná. Součástí této fáze je u mnohých pacientů vyústění ve zvracení, průjem, přecitlivělost na světlo, pohyb nebo hluk
  • doznívání - migréna odeznívá, pacienti jsou unavení a malátní
  • relaxace - pacient cítí úlevu, mnohdy je až vyčerpaný a malátný, někteří naopak cítí naprostou euforii
Mezi nejčastěji používané léky, když pacient vnímá blížící se záchvat, patří Paracetamol a Kyselina acetylasalicilová (prokázaný analgetický účinek), Dihydroergotamin, Sumatriptan či Aulin.
zdroj
A jak to mám já? Já a migréna NEJSME kamarádky. I když s četností jejích návštěv bych zkusila tvrdit, že se o to ta mrcha docela dost snaží :-) Poprvé se u mě migréna objevila před pár lety, a to paradoxně až PO zkouškovém období, když už po tom největším tlaku na psychiku bylo. Přiznávám, že to byl šok, z ničeho nic jsem přestala vidět na jedno oko (levé). Pohodička, jazz, malinko mlha a do pár minut tma, totální slepota. Byla jsem naprosto v šoku, do dalších pár minut úporná tepající bolest hlavy, odpoledne strávené v záchodové míse a absolutní přecitlivělost na světlo a jakýkoliv zvuk! A to jsem na levé ucho skoro hluchá :-) Na druhý den totální slabota, únava a malátnost. Teď už přesně vím, jak migréna přichází - malinko se mi zamotá hlava, z ničeho nic, párkrát mě píchne v zátylku a je to. Pokud si v tomhle okamžiku vezmu lék, tak sice přijde aura, ale bolest hlavy ne v takové míře a intenzitě. Pokud tyhle příznaky přejdu, tak odcházím na neschopenku, protože nejsem schopna absolutně ničeho.
A můj nejhorší zážitek s migrénou? Já sama v autě, dálnice, 120km na tachometru a moje slepota na jedno oka. A já najednou měla srdce až v gatích! 

Co vy a migréna? Máte, znáte? Jak léčíte, řešíte, předcházíte? Budu ráda za vaše tipy!

                                                                       Evelin♥

30 komentářů:

  1. Uf, migréna je zlo, mám s ní už letité zkušenosti. Poprvé jsem ji zažila asi ve dvanácti. Většinou to začíná dezorientací, aurou a neschopností přesně vnímat, co vlastně vidím... Občas mám natolik zlé vidění, že je to lehce jako pod vodou...
    Jinak to mám jako Ty - jak do sebe nenacpu prášek při prvních známkách aury, jsem odrovnoná, někdy i na dva - tři dny, to už člověk fakt jen leží a brečí.
    Ovšem chválabohu poslední rok intenzita klesla, takže je to docela snesitelné...
    Každopádně přeju všem migrénovcům málo stresu, protože to je to jediné, co opravdu pomáhá... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Hodně dělá i psychický stav! jakmile je nějaký problém, tak pravděpodobnost výskytu migrény je daleko vyšší.

      Vymazat
  2. naštěstí netrpím ani na migrénu a většinou ani na bolest hlavy - max. od krční páteře, ale moje 2 kolegyně v práci migrénami trpí hodně, chodí i na kapačky a podobné záležitosi, nosí u sebe tuny léků, myslím, že při přechodu hranic do USA by je za to zabásli na 100let.
    Ale myslím, že to bude hodně stresem, protože kolegyně 3 roky doma na mateřské migrénu nemela a pak lup, nastoupila do práce a rána trávila nad záchodovou mísou!
    Tak ti přeji, ať máš těch atak co nejméně! ať jsi stále fit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, některé záchvaty migrény jsou opravdu náročné. Přeji kolegyním spousty sil!

      Vymazat
  3. Jeeezis, na tej dialnici by som vtedy nechcela byt.
    Ja migreny našťastie nemávam, ale sestra hej a tá stále zvracia.
    Ja som cez leto bola dosť chorá aj dlho...bolievala ma hlava, bolo mi hrozne, takmer som nič nejedla a stále som mávala teplotu.
    Po chorobe asi o dva týždne som bola vonku s kamoškou a už v drogérii som pociťovala slabosť, bolo mi blbo, radšej som šla domov ... začala ma bolieť hlava, zvýšila sa mi teplota.. rýchlo paralen a po dvoch hodniách bolo všetko preč, ako by sa nič nestalo.

    A o týždeň na to sa mi stalo to isté. Ale hneď ako som začínala cítiť tú slabosť a že mi nejak začalo byť špatne, dala som si paralen, zaliezla pod deku, zmerala teplotu a našťastie, nestihla sa vyšplhať vyššie, paralen ju zastavil..

    Odvtedy som našťastie nič také nemala a ani nechcem mať. A hlavne teraz, ked už začala škola. Je to hrozné, z ničoho nič zoslabneš, nevládzeš ani stáť na vlastných nohách, musíš ležať, je ti otrasne a o dve hodiny si znova "zdravá". Už by som len rada vedela, z čoho som to mohla mať. U zdravého človeka, myslím, by sa to stávať nemalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje nevědomost by mě taky malinko děsila... Jak píšeš - zdravému člověku by se to stávat nemělo. Doufám, že brzy doktoři zjistí, co se děje!

      Vymazat
  4. přesně jak píšeš - když mi někdo řekne, že má migrénu a ani neví, co to je, nejradši bych ho zabila! :D já mám migrény od 18ti, začíná mi to za pravým okem, tepavá bolest, přecitlivělost na světlo, pachy a hluk :( jednu dobu jsem mívala migrény i týden v kuse, nepřála bych to ani nejhoršímu nepříteli, ten kdo nezažil, nikdy nepochopí, co to je za bolest :( před létem jsem s tím byla u doktorky, páč už jsem fakt nevěděla, co mám dělat, ta mi předepsala zinek, kapky a hlavně mi prolupala páteř a hlavu - od té doby nic! doporučuji vyhledat nějakého odborníka (kdyžtak napiš, dám Ti číslo), který rozumí anatomii těla, říkala mi, že z 90ti procent to bývá v tom :( kamarádka zase chodila na akupunkturu a taky má od té doby klid ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bláho, pokud bys mi poslala to číslo, tak ti budu moc vděčná! Děkuju!

      Vymazat
  5. Přesně tak. Nesnáším, jak se tím každý ohání a přitom o tomhle stavu ví úplný houby. Já na migérny trpím od 6. třídy. Migréna mi většinou začíná bolestí v pravém spánku, pak se "nenápadně" přesune do celé pravé půlky hlavy a to už je pak mordor. Když si ihned něco nevezmu, trpím jak zvíře schoulená v tmavém koutě.
    Beru Algifen (od neurologa) a Ibalgin, jinak jsem nepoužitelná tak půl dne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě třeba Ibalgin nezabírá vůbec :-( Navíc mi strašně dráždí žaludek :-( Takže nejen, že mě hlava pořád bolí, ale ještě mě navíc pálí žáha :-(

      Vymazat
  6. od někoho, kdo má výpadky vidění a ještě je napůl hluchý, bych očekávala, že v zájmu zachování bezpečnosti své i okolí odevzdá řidičák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak kdyby to měla den co den, tak samozřejmě souhlasím, ale pokud Evelin obvykle pozná, kdy ataka přichází, tak jistě za volant nesedá! Na to je až moc inteligentní žena, to mi věř.
      A špatně se může udělat z ničeho nic komukoli z nás - i za volantem. Takový je život.

      Vymazat
    2. Má cenu na tohle reagovat? Ano, byla to hodně nepříjemná situace. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Chci podotknout, že tahle situace nastala v době, kdy jsem s migrénou zkušenosti neměla a nedokázala rozeznat varovné signály. Teď se s rozjíždějící migrénou nevydám nikam ani MHD, natož autem.
      Meduňko, děkuji :-*

      Vymazat
  7. Mám už několik let (opravdovou, žádný "pobolívání"). Chvíli jsem na to brala Orfiril od neurologa, ale po nějaký době přestal pomáhat a navíc ničí játra... Každopádně jak to na mě přijde, je konec a jediný co dokážu, je spát. V úplný tmě a tichu. Na střední učitelka naštěstí věděla která bije, takže mě pouštěla domů a na vejšce se to vždycky nějak ošulí... Blbý pak je, když to přijde během koncertu nebo před dlouho plánovanou událostí, to fakt zamrzí... Klasický léky jako Saridon nebo Paralen mi pomáhají jen před vypuknutím, jak u tebe. Slepota mě teda naštěstí nepostihuje, jen se vždycky bojím, abych se nepozvracela, bejvá mi fakt špatně.

    OdpovědětVymazat
  8. Ta moje migréna se taky snaží se mnou spřátelit, protože se její návštěvy u mě stupňují. Poprvé se objevila s přechodem na střední školu a neustálém tlaku. Než se objeví jsem malátná, zatmí se mi před očima a za chvíli je to tadym ta šílená bolest na celém čele, mezi očima a obrovská citlivost na jakékoliv zvuky. Brufeny, paraleny a algifen přestaly pomáhat. Takže se to vždy snažím nějak zaspat, většinou to pomáhá, jsem člověk, který do sebe nerad cpe prášky. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spánek určitě pomáhá! Já léky taky zrovna nevyhledávám, bráním se co to dá, ale co se týče migrény, tak si nehraju "na hrdinu" a beru hned, protože pak už prostě nic nepomůže :-(

      Vymazat
  9. Jen taková malá poznámka...léky na migrénu jsou Sumatriptan

    OdpovědětVymazat
  10. Jojo, znám...mě se k auře přidává ještě to, že nedokážu normálně mluvit :D v hlavě mám věty, ale moje pusa nedovede dát slova do správnýho pořadí, jako při mrtvici :) většinou řeším paralenem a spánkem...žádný silnější prášky, protože nejsem moc jejich zastánce, řeším většinou takhle Jak se vypořádat s bolestí hlavy - i když to je spíš na takovou obecnou bolest hlavy...a lidi, co nechápou, co je migréna a jen otočej oči v sloup, že to je bolení hlavy mě pěkně štvou! :)

    OdpovědětVymazat
  11. zažila jsem migrénovou ataku mojí spolubydlící, bylo to neskutečné, nevěděla jsem, jak jí můžu pomoct, jen jsem ji měnila kýble, sháněla v noci prášky, špunty do uší a zetemňovala jsem místnost. To byla opravdu ochromující bolest, při které nejde dělat nic. Taky se od těch dob směju, když někdo ve škole nebo v práci, kde normálně funguje, řekne že má právě migrénu.
    Osobně trpím na šílené menstruační bolesti, na migrénu ne (klepu jak blbá, trpí jí moje mamka i teta), nejvíc mě vytáčí, když mi někdo začne vykládat, jak NIKDY neužívá léky proti bolesti. Že je to zbabělost, že si tím ničím játra. Pak z toho dotyčného vypadne, že vlastně pořádnou bolest nikdy nezažil.
    Nesnáším, doslova nenávidím (ano, tak silná slova, a to jsem "sluníčkový človíček"), když někdo soudí, co nikdy nezažil. Absolvovala jsem kolonoskopii, trhání zubů, hluboké vrtání zubů bez umrtvení, ano, je to nepříjemné, bolí to, ale bolí to jen 30 minut, zdaleka se to nevyrovná mým krámobolestem a migréně. Ať mi nikdo netrvdí, že jsem slaboch, když z bolesti omlívám, zvracím, bolestí bych lezla po zdi, že na "pobolívání bříška" do sebe valím brufen jako lentilky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A byla jsi s tím na gynekologii?

      Vymazat
    2. Mám bolesti při menstruaci přesně jako Anonymní ze 16. září 2013 14:23. Byla jsem už u pěti gynekologů, jednoho obvoďáka a dvou chirurgů. Nevědí. Jeden z gynekologů mi natvrdo řekl, že příčinu silné menstruační bolesti prostě z. medicína nezná. Jen mi nabídli Aulin nebo jiný silný prášek. Chodila jsem i k bylinkářovi, ten mi trochu pomohl. Tak k tomu piju bylinky. Ale bez prášku, termoforu, teplé sprchy a postele se neobejdu. Ten, kdo neví, jaké to je zvracet, křičet bolestí a omdlívat vyčerpaností každý měsíc, mi vážně může s teorií o nebrání prášků proti bolesti políbit obě poloviny zadnice.
      Migrénu nebo možná něco podobného, co se popisuje v článku, jsem měla díky bohu jen jednou v životě a stačilo.

      Vymazat
    3. Ne, že by to bylo nejlepší řešení, ale HA bereš?

      Vymazat
    4. Tady první anonym, jmenuji se Zuzana, samou rozhořčeností jsem se zapomněla podepsat :-) Každé gynekoložce, kterou jsem měla, jsem o tom řekla. Trpím tím už od prvních menzes, vzpomínám si na to, když jsem ve třinácti tohle poprvé zažila, jak jsem brečela mámě: tohle bude pokaždé? A máma se rozbrečela taky :-) Chudák, strašně ji mrzelo, že mi nemůže pomoci. Endometrióza to není, bohudík. Máme to všechny ženské po mamčině línii. Doktoři jen soucitně krčí rameny. Antikoncepce to významně potlačila, to opravdu ano, v tomhle a pak ještě s pletí na ní nedám dopustit, jenže otázka je, jestli to vyváží ta negativa. A hlavně se s ní nedá otěhotnět, o což nyní usilujeme. :-)
      Jinak s tou HA, já nevím, mám z toho rozpačité pocity. Co je lepší, brát antikoncepci a zatěžovat játra, nebo nebrat antikoncepci a při každých krámech do sebe sypat hrsti dryáků od bolesti a zatěžovat játra? Volba menšího zla...
      Čaje, horké sprchy, termofor mi pomáhají, ale samo o sobě mě nespasí, spíš u těch lehčích bolestí nebo až třetí den, kdy to není taková sada.
      A hlavně, nevím proč, nechápu to, ale když si nevezmu prášek hned ze startu, když to jenom pobolívá, pak už tu bolest skoro nic nezastaví. Nechápu to. Proč to tak je? Máte to taky tak? Vždyť účinná látka je stále stejná? Tak proč, když se ta bolest rozjede, prášky neúčinkují?
      Zuzana

      Vymazat
    5. Zuzano, je to proto, že se už "rozjede" kaskáda látek v těle, které tu bolest způsobují, orášky na bolest v podstatě zastaví jejich tvorbu, ale už je tak úplně neumí potlačit, tak proto. To samé je i s bolestí po trhání zubů - platí nerát si na hrdinu, ale vzít si prášek hned při prvních náznacích, pak už je pozdě.

      Vymazat
  12. Tady Anonymní č.24. - Clefairy brala jsem HA, je fakt, že mi hodně pomohla - ze začátku. Ale pak jsem měla tak ŠÍLENÉ psychické stavy, že jsem skončila u psychologa. První gynekolog řekl, že jsem citlivka a že nezáleží jestli HA beru nebo ne. Druhý, třetí a čtvrtý mi pokaždé zkusili jinou HA a u posledního jsem řekla, že už toho mám dost. Prostě premenstruační syndrom nonstop. Brečela jsem kvůli všemu. Mamka nešťastná, že jsem byla její smějící se dceruška a najednou mě i rozbulí, když mě někdo pozdraví. Teď po vysazení jsem to konečně JÁ, jsem v pohodě, zvládám lépe stres a jsem emocionálně sama sebou. Vím, že HA je nejlepší ochrana před početím a pomáhá na menzes, ale vnitřní odpor je už silnější. Lepší je pro mě brát svinstvo 7 dnů než 30.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, proto jsem tam psala, že to není nejlepší řešení, já mam k HA postoj stejný (trochu reklamy na můj článek o HA)....Jinak...z duševního hlediska...tyhle bolesti většinou znamenají nějakou vnitřní nespokojenost nebo nesmířenost se svým ženstvím, protože u těhle bolestí prostě nenajdeš fyzickou příčinu...jinak bylinky super, různý masáže a sedací koupele týden před menses, doplňky stravy, změna životního stylu...ale je to běh na dlouhou trať :/....a ultimátní řešení - otěhotnět! :D

      Vymazat
  13. migreénou som trpela v detstve bolo to až zúfalé....nakoniec mi prišli nato že mám v tele ťažké kovy....neviem z čoho ani od kedy....vybrala som homeopatiu a odvtedy som takú migrénu nemala už je to asi 10 rokov a mám pokoj !!! :))

    GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥