pondělí 23. července 2012

Jak si vybrat podprsenku?!?

Hezký den vám přeji milé dámy,

dnešní post věnuju správnému výběru spodního prádla, resp. podprsenky. Z okolí vím, že ne všechny ženy/dívky/ženy mají správnou velikost svého spodního prádla. Což je škoda :-( Škodí nejen sobě a svému zdraví - záda, samotné poprsí, ale pokud jsou vnímavé a vidí nevěřícné pohledy svého okolí, tak škodí i svému sebevědomí. A v dnešní době nepřeberného množství všeho k tomu podle mě není důvod. 
Největší chyba, které ženy dělají je, že se věnují povětšinou pouze obvodu a objemu košíčku. Je ale potřeba se na podprsenku podívat jako na celek. Mě v tom pomohlo spousta článků na webu (zejména zde) a já se pokusila dát nějaká pravidla a postupy dohromady. Tak pojďme na to :-)

1. Obvod:
  • nesmí být volný - základní chyba je, že velikost obvodu musí zcela přesně odpovídat číslu, které si naměřily pod prsy. Což ovšem tedy vůbec není pravda! Je třeba brát v úvahu elasticitu materiálu, který dřív nebo později povolí. Je doporučováno vybrat si podprsenku s obvodem o 5-10 cm menší. (příklad: pokud máte obvod pod prsy 80cm, tak není potřeba kupovat si podprsenku s obvodem 80, ale 75 či dokonce 70)
  • nesmí "lézt" nahoru - zadní část podprsenky by mela být v pravém úhlu s lokty a měla by být  uprostřed zad. Rozhodně by se neměla posouvat ani směrem nahoru ani směrem dolů. Tedy, rozhodně ne nahoru. Pokud je to váš případ, tak věřte, že důvodem je právě větší obvod, než by pro vás bylo vhodné.
zdroj
  • nesmí jít moc natáhnout - po zapnutí podprsenky zkuste zadní část natáhnout směrem od páteře. Ideální prostor je max. na 2 prsty, pokud jde vaše prádlo natáhnout více, tak je obvod příliš velký. Dále by podprsenka měla na svém místě sedět, i pokud zvednete ruce či se předkloníte.
Jak vybrat správnou velikost podprsenky
zdroj
  • nesmí být těsný - důležité je vyzkoušet nové prádlo nejen ve stoje před zrcadlem, ale také např. v sedě. Pokud se vám v prádle špatně dýchá, tak je možné, že máte až příliš těsný obvod. Je třeba si ovšem uvědomit, že mnoho žen je v dnešní době zvyklé volit větší obvod a tudíž ten správný se jim může jevit jako těsný.
  • Tip: Při zkoušení byste měla zapnout podprsenku na nejvzdálenější háček (resp. ta nejvolnější možná varianta) a cítit, že prádlo správně a pevně sedí. Pokud totiž totiž novou podprsenku zapnete na háček nejtěsnější, tak vám sice prádlo v dnaou chvíli může sedět, ale až materiál povolí, tak vy nebude mít kam dál podpsenku zapínat, aby správně seděla a vytvářela vhodnou podporu.
2. Ramínka
  • pokud si vyberete špatnou podprsenku, tak je potřeba si uvědomit, že takové prádlo neposkytuje tu správnou oporu a veškerá váha vaše poprsí potom visí pouze na ramínkách - a ta se potom zařezávají do kůže. U spodního prádla platí rovnice: čím tenčí ramínka, tím větší tendence k zařezávání se. A to i u menších poprsí.
3. Košíčky
  • nesmí vytvářet dvojitá prsa - základní chyba je koupit si menší košíčky. Mnohé si je kupují s nadějí, že menší košíčky vytvoří push-up efekt. Ale není tomu tak. Ano, vytvoří vám takové prádlo krásný žlábek mezi prsy, ale to je tak všechno. Prsa vám následně budou "přetékat" přes horní okraj košíčků - obzvláště pod hladkým tričkem je to dobře patrné. A také velmi nevzhledné. 
zdroj
  • nesmí se krabatit - košíček by se neměla žádným způsobem deformovat. Pokud se tak děje a to i v případě, že prsa upravíte, pak máte nevhodnou velikost.
4. Kostice
  • musí správně přiléhat - pokud pod kostici mezi prsy vložíte 2-3 prsty, tak jste zvolila malý košíček, jelikož větší prsa v malém košíčku tlačí podprsenku směrem OD těla a proto tak odstává.
  • nesmí tlačit - kostice v prádle by měla kopírovat tkáň prsu a to po celé délce a končit by měla až u podpažní jamky. Nevhodná podprsenka se špatně sedícími kosticemi může způsobit otlaky a nepříjemné pocity při samotném nošení. Pokud si po sundání prádla všimnete červených míst, které kopírují kostice, tak máte pravděpodobně malý košíček.
Celkový dojem
  • podprsenka by se neměla pohnout ani v případě, že zvednete ruce nad hlavu. Pokud se kostice či zadní část vašeho prádla posune (směrem vzhůru), tak máte buď malý košíček nebo velký obvod.
  • pohled z boku - vaše poprsí ve vybraném prádle by nemělo sahat níž, než je spodní okraj podprsenky, pokud by se tak stalo, tak to znamená, že daná podprsenka vám neposkytne dostatečnou oporu. Řešením takové situace může být menší obvod, větší košíček či úprava ramínek.
Rada na závěr: 
Každé oblečení, spodní prádlo obzvláště, se nošením a také praním opotřebovává. Materiál ztrácí svou pevnost a pružnost. Je potřeba podprsenky pravidelně třídit a obměňovat.

Rada na závěr 2: 
Životnost spodního prádla prodloužíte také šetrným praním. Já své podprsenky nikdy neperu v pračce a to ani na ruční program. Raději si udělám chvíli čas a přeperu je v ruce sama. A jako nezbytného společníka volím "Pufíka" - dětský šampon, který je k materiálu šetrný jako nic! 



                                                                                      Evelin ♥  



PS: Prosím neberte dnešní článek jako poučování či něco podobného, vyjadřuji jen svůj názor

52 komentářů:

  1. S článkem se úplně ztotožňuji :) V Čechách je ale problém s dostupnými velikostmi - všude mají jen ty typické - 75B, 80C (v těch větších se už nevyznám) a to prostě skoro nikomu nesedí...

    Jinak Pufík je NEJLEPŚÍ :D

    OdpovědětVymazat
  2. kupovanie podprsenky je u mna to najhorsie co moze byt 80 D zozeniem tazko v niektorych predajniach ako je tezenis a podobne take cisla ani nemaju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak vítej v klubu, jelikož moje 85DD je snad zlý sen! Mě se celkem osvědčily podprsenky z HM (hladké), drží a sedí, ale samozřejmě záleží na vkusu.
      A dost mi vadí, že ve větších velikostech jsou jen "babičkovské" podprsenky - čili nevyztužené, bez kostic - já prostě nechápu, jak si to někdo vůbec může koupit

      Vymazat
    2. Evelin to samé já mám 70C a přítel mi koupil u CK podprsenku 75D a je mi malá, kdo se v tom má čert vyznat :D

      Vymazat
  3. Díky za skvělý článek! Hlavně teď v létě vidíme okolo sebe hodně žen, kterým podprsenka nesedí - zapínání jim leze z tílka apod. Koupit správnou podprsenku je holt věda. Já sama přistupuju k jejímu nákupu pouze v případech, že mám dost času a neriskuji, že ve spěchu popadnu první. Je to přece jen větší investice - většinou dám za podprsenku okolo 800 - 900 Kč, takže jen žádná ukvapenost. Dobré informace jsou také na stránkách
    http://www.spravnapodprsenka.cz/
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám bohužel s dražším prádlem spíš negativní zkušenosti - nevydrželo ani polovinu toho co levnější :-(
      Děkuju za tip na www stránky, kouknu na ne!

      Vymazat
    2. Vážně? Já kupuji převážně podprsenky Tiumf a mám s nimi jen dobré zkušenosti! Některé mám už několik let a stále pěkně drží tvar. A to na ně nejsem tak opatrná jako ty, peru je v pračce v pytlíku na podprsenky. U dražších podprsenek mi nevylezla kostice atd. Dám na tebe a mrknu na prádlo v HM, díky za tip!
      Pavla

      Vymazat
    3. Opravdu? Tak možná jim dám ještě druhou šanci :-) Třeba jsem jen měla smůlu na vadný kus :-(

      Vymazat
  4. V H@&M jsou teď slevy na spodní prádla, většinou obyčejné žádné krajkové, ale jsou tak nádherně za skvělé ceny od 150-300 Kč seženete podprsenku a od 70 Kč kalhotky. Jen je menší výběr ve velikostech. Občas mám problém sehnat pěknou držící podprsenku, ale nechcou se mi za to dávát tisíce korun, jelikož jsem studentka tak ty penízky nekouzlím :) bezva článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda rozhodně zajdu kouknout, protože podprsenek není nikdy dost, že jo :-)

      Vymazat
  5. Naprosto souhlasím, jen víc takových článků, protože co na slečnách člověk občas vidí, to je velká hrůza.
    Důležitá věc, kvůli které si některé slečny kupují podprsenku s malými košíčky, je i ta, že velikost je vždy vzhledem k obvodu, takže košíček dejme tomu 70D je vpodstatě o číslo menší než 75D, ten je o číslo větší než 80D atd... :)
    Já jsem takhle před nedávnem přešla zkoušením na 75E, které mi vyhovuje nejlépe. A opravdu to není nějaká megavelikost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, přesně! Já myslím že se spousta žen i slečen bojí právě velikosti košíčků - např. 75E jak ty. Protože kdyby to někomu řekly tak budou za "prsatice" a bude jim to nepříjemné nebo je jim to jedno a nebo se bojí, že prostě takovou podprsenku (velikost) už neseženou.Každopádně já se přimlouvám za to hledat a hledat a hledat a hledat. Vaše poprsí a záda se vám odvděčí!

      Vymazat
    2. *75D je o číslo měnší než 80D, samozřejmě.

      Taky se mi tahle velikost neshání nejlépe, ale jde to... Ostatně, už jsem zahlédla i pár těchto velikostí například v Tescu. Takže v dnešní době se nemůže nikdo vymlouvat na nesehnatelnost (pokud tedy nemá obvod 60, protože ten u nás není vlastně skoro vůbec... přitom si myslím, že spousta hubených slečen by ho využila...).

      Vymazat
    3. S tím menším obvodem máš naprostou pravdu. A prádlo v FaF - dokonalost! Sice ty rozměry zcela neodpovídají, ale viděla jsem tam i velikosti 100DD, takže i ženy s větším poprsím nemusí utrácet tisíce za prádlo.

      Vymazat
  6. Triumph shape sensation... jak jsem bez ní mohla tak dlouho být! (ren.)

    OdpovědětVymazat
  7. No já se klidně i nechám poučit a tohle mi přijde jako dost dobrý a podrobný článek. I s tím praním jsi mě překvapila - já to hážu do pračky v síťce na čtyřicítku a zatím jsem nic nezničila. Ale je fakt, že dražší kousky si taky radši peru v ruce:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu, jsem ráda, že byl článek pro někoho přínosem. Co se týče toho praní - tak nejde o to, že by sis prádlo vyloženě zničila, ale obecně prací prášky plus celý a dlouhý proces praní ničí zejména vlákna, ze kterých prádlo je, proto je doporučováno prát v ruce. Takže nejde o to, že bys měla podprsenku zničenou, rozškubanou či co, ale dříve se ti "vytahá" a už tak dobře nesedí.

      Vymazat
  8. Paní Konarovská je na podprsenky machr... škoda, že nemá obchod někde na Moravě. Bych jí tam zrobila průvan v regálech :-)
    Otázka, jak to má vyřešit člověk, co si naměří obvod 69? A odečíst ještě 5-10 čísel? S takovým obvodem výrobci v obchodech usoudili, že max košíček povedou A nebo B... hej není to náhodou diskriminace? :-) Svolám demonstraci za chroustí velikosti podprsenek :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i já ji mám ráda :-)! A s tím průvanem myslím, že by nás bylo více :-)
      Jejda, chuďátko... ty si taky užiješ s velikostí svoje, že?
      Můžeme udělat 2 demonstrace v 1 :-)

      Vymazat
    2. Jsem si na ni hned vzpomněla, když jsem viděla nadpis článku :-) pěkně jsi to shrnula, Evelins. Všechno potřebné info na jednom místě a ještě tak mile sepsané. Si tak matně vybavuju, že u Ady v Módním pekle se dost často vyskytují fotky z ulice, kdy mají některé holky podprsenku vzadu pomalu až za krkem :-)
      Jinak je fakt, že když jdu nakupovat spodní prádlo, tak mě prodavačka občas sjede pohledem a oznámí mi, že Céčkový košíček teda jako nemám ani náhodou (přitom C v 65 nebo 70 obvodu je docela malý) a vnutí mi A nebo B. Když jí to pak dojdu omlátit o hlavu s tím, že je to malé, tak mi pomalu nevěří :-D

      Vymazat
    3. Přesně! Docela mě štve, že i v butiku s dražším prádlem jsou prostě neprofesionální a nevyškolené prodavačky! To se ti pak nechce nic zkoušet a už vůbec ne dávat 1000kč za prádlo!

      Vymazat
  9. Super článek:-) V souvislosti se špatnou velikostí podprsenky mě napadl ještě jeden typický prohřešek - lezoucí silikonová ramínka...To je hnus! I když to nesouvisí s výběrem podprsenky, že? :-) Jinak já taky nedám dopustit na dražší prádlo - Triumf, Schiesser, Wonderbra apod. Pár kusů mám už několk let, peru normálně v pračce a jsou pořád jako nové. Levnější podprsenky jsem vždycky do 2 let vyhodila. Přiznám se, že v ruce se mi to prát nechce:-) Zuzu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak silikonová ramínka jsou kapitola sama o sobě, zejména pokud jsou otlačená :-) Brrr.
      No dobře, tak já to s dražším prádlem teda ještě zkusím :-) Nějaký vytipovaný obchůdek s fajn prodavačkou? Prosím ne na Vs :-)

      Vymazat
    2. Ve Zlíně opravdu nevím, na kupuji na Vsetíně:-)

      Vymazat
    3. Evi, ve Zlíně buď Adam a Eva, je to na Zarámí směrem k ul. Dlouhé, na křižovatce. Tam mají nejen Triumph, ale i víc značek a je to obchod čistě s prádlem. Paní ochotně poradí.
      Jestli jsi tu Shape Sensation nezkoušela, tak doporučuju, má široké polstrované ramínka a vyšší boky, takže neudělá zezadu faldy na zádech a pořád drží kde má. Ale cena je kolem 1270-1300,- Kc. (ren.)

      Vymazat
    4. Na ten obchůdek jsem myslela :-) A asi tam zajdu... Děkuju za radu :-*

      Vymazat
  10. Dobrý článek! Tohle je téma, o kterém se musí mluvit a musí se to ženy KONEČNĚ naučit. Já jsem svou velikost odhalila už/až v 18 a musím říct - lahoda!! Mám 75 H, dřív jsem nosila snad všechno, co jsem sehnala v levnoobchodech (vietnamci, haha!) a teď, když znám to pohodlí, bych na sebe nevzala nic jiného!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že v 18 letech je oproti mnohým jiným velmi, velmi brzy :-) A 75H??? No klobouk dolů! Kde nakupuješ?

      Vymazat
    2. to by ma tiez zaujimalo, kde nakupujes, ja mam 75F a malokedy nieco zozeniem, vacsinou objednavam z www.astratex.sk, ale to nie vzdy musi sadnut bez vyskusania...

      Vymazat
  11. To je opravdu užitečný článek... Je pravda, že co jdu po městě a vídím ženy v tílku, tak je vidět že minimálně polovina z nich má nepadnoucí podprsenku, je to škoda přitom je to tak jednoduché... Já mám třeba 70C a mysela jsem si do nedávna, že mám 75B... :D Přitom stačí jít i do dobrého obchodu s prádlem a vyškolená prodavačka poradí :)

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto přesně vím, že nenosím správnou velikost :D a je mi to tak nějak jedno..nemám velká prsa, takže mám košíčky měnší, aby mi to prsa nadzdvihlo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému vyhovuje něco jiného :-) Já se svojí velikostí 90DD bych bez špatně podprsenky asi brzy začala trpět bolestmi zad...

      Vymazat
    2. Nechci nějak rýpat, ale jsi si opravdu jistá, že tvoje velikost je 90DD? Mně se hlavně ten obvod nějak nezdá... Neumím si představit, že by někdo měl POD prsy obvod +-100 cm? Já sama nijak hubená rozhodně nejsem a pod prsy mám 79 cm.

      Vymazat
    3. Já to zde špatně napsala, o pár komentářů výš je to dobře - mám 85DD :-) Pod prsy 89cm :-) A číslování jsem vzala z prádla, které mi vážně moc sedí... No čert aby se v tom číslování vyznal :-)

      Vymazat
    4. A rozhodně to Leni neberu jako rýpání :-)

      Vymazat
  13. Musím souhlasit se všem, co ve článku píšeš..:)

    OdpovědětVymazat
  14. Vážně? Dětský šampon? :O To bych ráda skusila, nechci aby se mi prádlo brzy zničilo.. opravdu je to šetrné? A kolik asi tak stojí ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla taky překvapená :-) Ale paní Helena Konarovská (odbornice na spodní prádlo a majitelka salonu Le Chaton)doporučuje právě Pufíka :-) A stojí v drogerii kolem 30-40kč.

      Vymazat
  15. To jsou opravdu cenné rady:) Popravdě dříve mě ani nenapadlo se tím až tolik zabývat:) až příště půjdu nakupovat spodní prádlo, tak aspoň vím, na co bych měla hledět!:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :-) jsem ráda, že je můj článek užitečný!

      Vymazat
  16. Já peru v pračce a to s tekutým práškem a ve spešl pytlíku na prádlo, prodávají to všude možně, podprsenky mi vydží celkem dlouho... V ruce už mě to nějak neba...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že nikoho to v ruce neba :-) Taky se mi kolirát nechce :-D

      Vymazat
  17. Super článek! Tohle jsem přesně hledala, respektive jsem byla líná to hledat, tak jsem ráda, že si mě to našlo samo :-D

    OdpovědětVymazat
  18. Evelins, článek O.K. Máš ve všem naprostou pravdu, já už ji znám dlouho... Jen mi někdo řekněte, kde mám koupit 70H ??????????

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥