sobota 21. července 2012

"Milénium 1"

Hezkou sobotu všem,

jak tak stále ležím v pelechu a koumám nad články, tak mě napadlo, že nejen o kosmetice může být můj blog :-) A jelikož jsem čtivec čtivý, tak tady pro vás mám recenzi na jednu z mých oblíbených knih, a to Stieg Larsson - Muži, kteří nenávidí ženy. Je to první část trilogie Milénium. A já tuhle trilogii prostě miluju.

trilogie MILÉNIUM

Celá trilogie byla také filmově zpracována a to švédskou produkční společností YellowBird (rok 2009; ČSFD 82 %). Film se stejným názvem jako první díl získal cenu BAFTA za nejlepší cizojazyčný film, dále Empire Award v kategorii nejlepší thriller a herečka Noomi Rapace získala cenu v kategorii Nejlepší herečka. 

Mě česky dabovaná verze tohoto filmu nudila. Strašně. Celé zpracování mi přišlo, že děj filmu totálně zabilo. Co ale bylo nejhorší, byl naprosto otřesný dabing, který mi přišel jak ze začátku 90. let. Brrrr.
Existuje i "komerčnější" verze tohoto filmu a to s hercem Danielem Craigem (rok 2011; ČSFD 80 %). tento fil jsem neviděla, takže nemůžu soudit.

První díl se jmenuje, jak už jsem napsala výše, Muži, kteří nenávidí ženy. Hlavní mužská postava - novinář Mikael Blomkvist - po nevydařeném soudním sporu odchází dočasně z časopisu Milénium. Tou dobou mu nabízí práci (téměř detektivní) bohatý průmyslník Vanger. Ten po něm žádá vyřešení starého rodinného případu - téměř před 40 lety zmizela jeho milovaná vnučka Harriet Vangerová beze stopy a starý průmyslník chce odhalit tajemství - kdo jeho milovanou Harriet zabil. V průběhu rozplétání rodinné historie se Mikael seznámil s Lisbeth Salanderovou, která je mu v pátrání nápomocná zejména svými hackerskými dovednostmi. Každý z nich na mě působí naprosto odlišným dojmem - Mikael jako dospělý zralý distingovaný muž, Lisbeth oproti tomu jako punkerka a sociopat v jednom. Dohromady ovšem tvoří téměř dokonalý pár. O tom svědčí i fakt, že na konci knihy se jim rodinou záhadu podaří vyřešit. Jak to celé dopadlo vám ale neprozradím, protože bych vám zkazila radost z vlastního čtení :-) 

Co se týče samotné knihy, tak je to dokonalost sama! perfektní styl psaní. Těch 530 stran jsem zvládla "zhltnout" během 2 dní a to zejména po cestě do/z práce v MHD a po večer. A finále? Téměř nečekané! Pokud máte možnost,. tak si kupte celou trilogii. Pokud nejste knihomoly, tak si půjčte, vážně stojí za to!




Autor: Stieg Larsson
Díl: 1
Počet stran: 530
Nakladatelství: Host - vydavatelství, s.r.o
Cena: 349,-
Hodnocení: 5/5


Znáte tuto knihu? Četli jste nebo jste viděli film? A pokud ano, tak který? Švédskou verzi nebo tu s Danielem Craigem?


Hezký den,

                                                                                      Evelin ♥  


PS: Tato kniha získala v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román!

15 komentářů:

  1. Děkuji za tip :) Doufám, že knížku budou mít u nás v knihovně :) Jinak o filmu jsem slyšela, ale zatím jsem ho neshlédla .. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji opravdu zhltla! Vlastně celou tu trilogii! Pokud máš ráda trošičku detektivní příběhy, tak opravdu doporučuju!!!

      Vymazat
  2. Panebože ta obálka! Miluji takovéhle tajemné obálky které mě tak nakopnou knihu číst. Děkuji za tip, určitě se po ní podívám ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Na mém blogu probíhá giveway o originál kabelku Chanel :

    http://thestylecage.blogspot.cz/2012/07/chanel-giveway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je moje oblíbená knižní serie.

    OdpovědětVymazat
  5. Evelin, právě minulý týden jsem nad touto trilogií přemýšlela v obchodě, našla jsem jakési levné vydání nebo to bylo ve slevě, ani ti nevím,ale když doporučuješ, tak si ji zajedu koupit :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím jsem knížku nečetla, ale viděla jsem ten komerčnější film a nebyl špatný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že knížka by tě taky nadchla!
      A jaký ten film byl? Dobrý? Strhující?

      Vymazat
  7. Já jsem propadla Jo Nesbo :-) (rennnie)

    OdpovědětVymazat
  8. Já se na tuto trilogii chystám už dávno, ale stále není čas! Ale hned jak mi ji vrátíš, tak se do ní pustím:-) Zuzu

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥