sobota 8. prosince 2012

Vidlák ve velkoměstě

Nestíhám, nesvačím. Tak nějak jsem v pondělí nastoupila do práce a teď mi z toho všeho jde hlava kolem. Snad to teď bude trošku lepší a já vás nebudu tak zanedbávat!
Ve středu odpoledne jsem byla vyslána na školení. Do Prahy. OK. Nejsem z vesnice a metrem už jsem kdysi jela... to půjde... Zvyklá cestovat Českými drahami jsem si říkala, jo to přežiju, holt půjdu na záchod až na hotelu... A ty davy možná taky zvládnu... Nakonec to bylo všechno trošku jinak...

Cesta z města začínala autobusem StudentAgency. Och... Stewardka, noviny zdarma (miluju Lidovky, aspoň si počtu), káva zdarma (ano, ano, ano !!!), sluchátka a Přátele v angličtině (yeeeeep). V Olomouci přestup na RegioJet (áááááááááááách). V tu chvíli jsem si připadala opravdu jak vidlák z Dolní Lhoty, který viděl maximálně okresní město (8 let jsem žila ve Zlíně). Voda zdarma, káva zdarma (ano, ano, ano... zase !!!). Dortík a káva za 9kč (hele, vážně nejsme zpět před rokem 1989? Rozuměj ta cena... ech) ... A... a... a... ano - sushi (nevím, jestli mě chápete, ale Luc. mě určitě chápe)! A za 80kč... No to tam prostě nemůžu nechat :-D (ehm, dala jsem si to 2x).


Vážně bylo to nádraží tak veliké? Asi ne... Možná ano... Netuším. Z nádraží se stalo takové obchodní centrum - Billa, Yves Rocher (prosím?), obuv CCC, Sephora (wtf?!?!?), a další desítky obchůdků.. Jako ve snu. Myslím, že kdybych se viděla, tak vypadám jak jak mentálek s otevřenou pusou :-D Všude lidi. Na nástupišti, na schodech, v metru. Ehm, metro... Vážně nechápu ten shon a spěch... Nepochopila jsem to ani před 3 lety - je opravdu nezbytné řadit se na pravou stranu a tu levou nechat pospíchajícím lidem? Vážně si myslíte, že naženete nějaký čas? Já myslím, že ne... Jsou asi věci mezi nebem a zemí... Nebo Moravou a Prahou... (nemyslím to zle!!!!) Kaluž krve... skoro 2 metry dlouhá... udělalo se mi nevolno... že by další ukazatel velkého města...? Začíná mě svírat úzkost... už je toho na mě moc... Já věděla, proč sem na tu medicínu nešla... Nezvykla bych si. Myslím, že Starbucks a Sephora nedokáží vykompenzovat všechno :-) Tradá hotel, moravské vínko a zamyšlení. Nad tím, jestli o něco nepřicházím. nějakou cennou životní zkušenost, když jsem se před pár lety rozhodla nejít do Prahy. Je to zajímavé, myslím, že velké město člověka změní... Po láhvi jsem usoudila, že je to tak dobře... Mám ráda moje město, pro někoho trošku větší dědinku :-) Lidé se na sebe sem tam usmějí, paní v trafice mi popřeje hezký den. A nikdo mě nepředbíhá na eskalátorech :-) Holt, my asi máme čas, jelikož ona práce stejně neuteče, že jo :-) Ani nevíte, jak jsem ráda na druhý den večer vystoupila z vlaku v Otrokovicích a šla domů.

Na začátku článku jsem myslela, že bude vypadat jinak. Asi se mi nějak zatoulaly myšlenky, těžko říct...

                                                                                       Evelin ♥ 

36 komentářů:

  1. tvůj článek mě docela pobavil :D a to sushi bych tam já klidně nechala, ale přítel by si ho určitě da nejmíň třikrát, za tuhle cenu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihi, to jsem ráda :-) Asi bych si s přítelem rozuměla :-)

      Vymazat
  2. Vážně jsi vystoupila v Praze? Ty ceny.. sushi za 80 kč? Snad jenom kvůli tomu tam pojedu!:-D
    Kaluž krve? Sekla bych sebou..:-/
    A Zlín je krásné město, Praha na něj nemá..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, vystoupila :-) To sushi a ty ceny byly v tom vlaku :-)

      Vymazat
  3. Článek je zajímavý. Taky nemám ráda krev a obzvláště svojí :D No jinak filmy typu saw...jednou jsme si to chtěli pustit a po necelé minutě jsem to musela vypnout, jak jsem byla zelená. Nojo, já jsem z vesnice a Praha je pro mě hrozně veliká a chladná, i když na výlety a nákupy dobrá :) ale asi bych tam nevydržela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já zase Saw můžu :-) Celou sérii jsem viděla několikrát :-) Spíš to v metru bylo takové reálné, přeběhl mi mráz po zádech.

      Vymazat
  4. Taková porce sushi za 80 kc? V Regiojetu? Kurna, to abych nekam jela :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO jasně! Já se radovala jak malá :-) Můžeme dát sraz na půli cesty ;-) Každá RegiJetem ;-)

      Vymazat
  5. No řadit se vpravo opravdu nutné je :D :D A já tedy tímhle způsobem naháním čas často, protože mě vytáčí, kolik času mi přesuny Prahou vždycky sežerou... Jo a o tom RegioJetu jsem teď viděla v telce, říkali tam dokonce, jaký množství toho sushi se prodá, ale už si to nepamatuju :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fááááákt :-)?!? No, já nad tím asi pořád budu jen nevěřícně kroutit hlavou :-)

      Vymazat
  6. Taky bych do Prahy asi nechtěla, je na mě moc velká, uspěchaná a špinavá. Ale na výlet bych si zajela, to jo :)

    Já bych teda sushi s klidným svědomím odmítla, ale dortíkem a kávou bych nepohrdla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky si tak nějak občas připadám, ale to sushi vypadá moooc dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je zajímavý vidět názor na Prahu od někoho, kdo do ní nejezdí často. Já Prahu miluju. Ze všech velkých evropských měst, která jsem navštívila, a že to byla skoro všechny významnější, je pro mě prostě nejhezčí. Narodila jsem se v ní a celý život tu žiju (i když trvalé bydliště mám kousek od Prahy, kde to taky miluju), takže mi všechno, co popisuješ, připadá úplně normální (až na tu krev). A řazení vpravo, obzvlášť ráno, je základ :-D. A věř, že čas se vážně nažene. V mém případě stačí, když mi ujede jedno metro a už se to veze a přijdu pozdě... Rána jsou prostě pro mě strašná. vstávám v 6:10 a jedu úplně přes celou Prahu, komplet cesta mi trvá hodinu :-(.

    Ale Hlavák teď hodně změnili k lepšímu. I když se trochu divím, že tam ty obchody chtěly jít :-DDD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Prahu taky miluju! Zbožňuju Národní divadlo, Střelecký ostrov, Malou stranu, Vyšehrad... jsou místa, které za to všechno stojí. Jen teď jsem věděla, že nic z toho neuvidím :-( No dobrá, tak já už budu mlčet, co se řazení týče :-)
      Mě to tedy taky překvapilo, kolik tam těch obchůdků bylo, ale musím říct, že ani v jednom nebylo prázdno (co jsem viděla)!

      Vymazat
    2. V prosinci by měla vyjít knížka od M.Kudláčkové Průvodce tajemnou Prahou,budou tam samozřejmě i fotky a ke každému místu zajímavé povídání.Ona fakt bezva píše.Na knížku se mooooc těším.

      Vymazat
  9. Ahoj,nad článkem jsem se musela usmát,jsem z Prahy a kolikrát i já koukám někdy jak "z jara"..Jinak Prahu mám moc ráda,hlavně Staré město je krásné a Kampa.Kamarád z Brna tu byl v Národním divadle a říkal,Praha krásná,to se nedá s Brnem srovnat,ale večer bych v Praze nevylezl ven..No,ono jde asi o zvyk,kdo tu bydlí,tak mu to tak strašné nepřijde,ale věřím,že noční Václavák byl na něj asi hustej.Jinak já mám moc ráda Benešov u Prahy,tam se mi moc líbí,Český Krumlov je krásné město,Jablonec,našla by se samozřejmě i další.Přeji hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám části Prahy taky moc ráda (viz předchozí komentář), ale při pouhé cestě tam a zpátky za pracovními povinnostmi ve mě naše matička měst zanechala rozporuplné pocity.

      Vymazat
  10. Hezky napsané. Já mám naopak ten spěch v Praze ráda, nikdy se mi nechce vracet zpátky domů, na vesnici... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já zas ten spěch strašně nemusím :-)! Ikdyž na druhou stranu mě nevytáčí nic jiného než pomalí lidé :-D

      Vymazat
  11. :D:D to jsou mi zážitky!
    sushi jsem ještě nejedla..
    a kaluž krve.. no..
    jsem taky ráda v menším městě :)
    článek se mi líbil

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem sice celkem zvyklá, mám v Praze příbuzenstvo, ale kaluž krve??
    Nicméně sushi v RegioJetu jsem ještě neměla, asi to budu muset při nejbližší cestě naprvati...
    A článek pobavil. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda cestuju metrem denne a kaluž krve jsem ještě nikdy nepotkala :) Mě Praha zas naopak přijde docela malá oproti jiným velkoměstům, ale někdy mě ten spěch a shon strašně unavuje a ráda prchám ven :)

      Vymazat
  13. Já jsem si za těch 7 let v praze zvykla a mám ji ráda. Ale nad neohleduplností a spěchajícími lidmi se podivuju každé ráno...vypadá to, že něco z toho dobrého, co ve mně zanechala má rodná hrouda, nikdy nevymizí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano,máš pravdu,ta neohleduplnost mně také stále udivuje...ale je to jen o lidech a je jedno odkud jsou(snad mi rozumíš,jak to myslím).Myslím,že záleží na výchově a na člověku samém a pak je jedno,jestli je z Horní Dolní nebo velkého města.Také jsem ráda,že slušnost a takt ještě nevymizely.

      Vymazat
    2. Ano, ano, blbce potkáš i v konzumu na dědině, ani nemusíš do velkoměsta.

      Vymazat
  14. Sushi jsem jedla jednou, a nezachutnalo mi, takže...:)
    Já jsem z Plzně, v Praze se pohybuju občas, a musím se přiznat, že z eskalátorů mám strach, protože nenávidím výšky, takže třeba schody na Andělu jsou pro mě vražda, a vždycky úplně proklínám lidi, kteří se cpou a pospíchají :)

    OdpovědětVymazat
  15. Pěkný článek, ráda bych si něco takového přečetla častěji, já na tu kosmetiku moc nejsem :)

    OdpovědětVymazat
  16. Regiojetem jsem několikrát jela (i Student Agency). Jsem s nimi spokojená, jenom mi trochu kazí to, že musím mít zamluvené místo v jednom spoji a nutně ho stihnout. Jinak jezdit s nimi kreditová jízdenka+žákovská oranžová průkazka, tak je to bezkonkurenční. A sushi mi chutnalo. Podle fotky soudím, že jsem měla to samé. Asi si dám repete až s nimi zase pojedu.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Miluju sushi a nesnáším Prahu. Brno je the best :D.

    OdpovědětVymazat
  19. já v praze žila rok, to řazení na schodech se mi líbilo, přišlo mi to jako jedna z mála věcí, kdy dovedou být lidi k sobě ohleduplní:-))

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥