sobota 2. března 2013

Tykání Vietnamcům (štve mě)

Příjemný sobotní večer.

Dlouho se tu neobjevil žádný článek ze sekce "štve mě". Není to tím, že by mě nic nezlobilo, možná naopak :-) Dnes si vezmu na mušku nešvar tykání Vietnamcům. O tomto fenoménu jsem si přečetla poprvé před rokem a něco a to na blogu 1000 věcí, co mě serou (článek zde). A celou tuhle dobu mě to nechávalo naprosto chladnou a to až do minulého měsíce, kdy jsem si oblíbila jedno vietnamské bistro a to zejména jejich famózní rizoto! Mňamka!

Vlastně - po přečtení postu jsem si říkala, že tahle partička je schopná udělat hejt i z věcí, které ani neexistují a ejhle, ony existují. Řeknu vám, že já koukala jak z jara, když si pán přede mnou objednával.

"Dám si 2 závitky s rýží. A dej mi tam kopeček rýže navíc, jo?"
"Hele, omáčku tam nechci."
"Máš tady někde to pikantní chilli?"
"Ty vole, nemáš? Tak to to jídlo nechci!"
"No, když tě vidím, tak mi to dej."

.... pán sedí u stolku...

"Dones mi jednu matonku, jo? Dík"

No moje nervy!!! Jako vážně? No já vážně koukala jak z jara. A hanba mi byla i za něj! No fuj! Ne že bych byla na tyhle věci nijak přecitlivělá, to jako ne. Ale třeba jsem si nevšimla, že by někdo tykal Romům... I když, to je možná ze strachu... Těžko říct... 

Mě osobně by teda jako zajímalo, co lidi vede k tomu, že Vietnamcům tykají? Já třeba tyhle lidi v podstatě respektuju - jsou v cizí zemi a umí se otáčet - bistra, obchody s oblečením, herny. Jasně, prodeje padělků a pěstování marihuany sice není zrovna bohulibou činností, ale to povětšinou nebývá případ těch, co od rána stojí na nohou a chystají por nás všechny ty gyrosy, kung-paa a tak. No nevím, asi tohle bude jedna z věcí, které nikdy nepoberu.

Co vy, setkali jste se někdy s tímto neštvarem? Vysvětlíte mi jej prosím? Děkuju.

                                                               Evelin♥

39 komentářů:

  1. Už jsem se s tím párkrát setkala a vždycky mě to totálně naštve. Nechápu že má někdo potřebu se takhle trapně povyšovat nad ostatní. Čech by ho poslal do pr., tak to zkouší na Vietnamce

    OdpovědětVymazat
  2. Mně to taky vadí. Jsou to lidé jako my, jen prostě jiné národnosti. Chtěla bych vidět, jestli by si někdo dovolil přijít do normální české restaurace nebo obchodu a číšníkovi/prodavačce tykat. Je to česky nevychované a drzé.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty Evi, tohle mě děsně sralo v kebabu - ti chlapi byli různých národností, Chorvati, Makedonci, Turci a mladí kluci jim automaticky tykali, vlastně vůbec nevím proč. Vždycky jsem se šéfů ptala, jestli je znají a oni buď že ne, nebo že se viděli někde na diskotéce či tak...

    No, a když někomu z nich teda zákazník začal tykat, tak já jsem na oplátku tykala tomu zákazníkovi :D A to koukal!

    OdpovědětVymazat
  4. To nechápu a jako ty stále nevěřím že to fakt existuje....tak asi jo no :-/
    No, ovšem, nutno taky dodat, že nesnáším když oni tykají mě ale většinou to připisuju bídným znalostem češtiny. Ovšem kdyby mi tykal třeba někdo v obchodě, nic tam nekoupím....eh nevím proč ale teď jsem si vzpomněla na Helenu Konárovskou, ta oézní žena co vybírá prádlo a u toho na vás šahá a tyká, ty cácorko! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Konárovská je taková ženská od rány, že od ní bych to snesla :-D

      Vymazat
  5. nikdy jsem se s tím nesetkala a přesně ten článek na 1000covce jsem četla taky a říkala si, že vymýšlej už fakt píčoviny:D
    ale možná je to prostě tím, že se s nima vlastně ani nijak moc nesetkávám, což je tím, že tuhle komunitu osobně nemusím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky moc ne, ale když oni to rizoto mají fakt vynikající :-)!

      Vymazat
  6. Já už sem se s tím taky setkala je to sprostota! Kdyby tykali oni nám taky by se nám to moc nelíbilo!

    www.lucieglam.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. s tým som sa ešte nestretla,ani by mi nenapadlo že to je možné,hrozné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky myslela, že to není možné a ono nic...

      Vymazat
  8. No a právě dneska jsem to slyšela na vlastní plachťáky! No já myslela, že tomu chlapovi snad něco řeknu... Tohle mě neskutečně uráží, byť to není proti mně. Mě to mrzí za ten náš národ, co si myslí, že se může chovat neslušně vůči cizím komunitám. No všeobecně tady vládne taková morálka, že je mně až hanba. Když přijdete do obchodu, tak na vás koukají, že je div neotravujete, když jdete nenalíčené kolem puberťáků, tak se vám smějou, že jste si zapomněly ty odpadky, co jdete vynést do popelnice, a mrkají na vás při tom svýma pandíma očima, všude vás hlídají, protože jste přeci potencionální zloděj, když v autobuse poprosíte o přestupní jízdenku, tak na vás řidič začne hulákat na celé vozidlo, že to musí teď jak blb nacvakávat do mašiny a že zdržujete (nejraději by vás vyhodil ze dveří), spousta občanů sedí doma u televize a nadává na vládní systém, aniž by hnula brvou a šla volit, když se slušně a s úsměvem kdekoli zeptáte na něco, co vyžaduje nějaké úsilí (vyhledání informace, rada,...), tak jsou všichni hned otrávení, že jim nedáte pokoj... A mohla bych pokračovat do nekonečna. Sama se snažím být milá a vstřícná, a to i přesto, že na to někdy není úplně nálada, ale co se děje okolo, mě opravdu z duše mrzí!
    Omlouvám se, Evelinko, za trošku off topic vylití srdíčka. Chtělo to ven a to tykání Vietnamcům to "pošťouchlo".

    Krásný večer...

    OdpovědětVymazat
  9. S kamarádkou jsme kdysi(než se odstěhovala) chodily do jedné restaurace na kafe a jídlo a sama majitelka(mladší než my),velmi milá a usměvavá nám hned tykala.Nevadilo nám to a tak jsme se navzájem představily a začaly si s ní tykat.A jak jsme si všimly,tykala,mimo starší generaci opravdu skoro všem a nikomu to nevadilo.Zůstává tedy otázka,jak se to tykání "podá" nebo záleží na osobě samotné,jak je dalece milá nebo obojí?Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky pravda, nicméně já se vícekrát setkala s arogantním a nadřazeným tykáním právě vůči této komunitě :-(

      Vymazat
  10. Tak s tím jsem se nikdy nesetkala.. ale je to hnusné.. mohlo by to hraničit až s rasismem.

    OdpovědětVymazat
  11. Setkala, kroutila jsem hlavou, jak někdo může být tak drzej a jednat s nimi jako s nějakým póvlem. Tykám si přece s lidmi, které znám, nebo kteří jsou mi podřazeni. A to teda Vietnamci nejsou ani jedno.

    OdpovědětVymazat
  12. Já jim nikdy netykala ale u nás ve městě je to tak, že jim lidi tykaj, ale přátelsky s nimi mluví např. "Ahoj, tak jak je?"..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla svědkem spíše nadřazeným tykáním :-(

      Vymazat
  13. Tak na tohle jsem vysloveně alergická. U nás je spoustu vietnamských večerek, obchodů a lidi jim tykají úplně běžně, občas mi přijde, že jsem v obchodě sama komu přijde slušné vykat. Nechápu co ty lidi k tomu vede. A není to jen o tykání Vietnamcům, ale celkově někteří lidi tykají automaticky mladším, cizincům atd. Momentálně se tady zrovna rozčiluji, že mému manželovi automaticky tyká tatínek sousedky, ihned od první chvíle co ho viděl, ano je o 20 let asi starší než on, ale manžel už není dítě aby mu jen tak někdo tykal a to opominu, že o jeho vzdělání a pracovní pozici, by si mohl dotyčný jen zdát. Nemám ráda, když si někdo hraje na tituly, ale je to až úsměvné, když vidím, jak si manžela lidi předchází a pak přijde traktorista a tyká mu :-) A o tom to možná je, přijde mi že tykají většinou méně sečtělí lidé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by byl v ten moment milejší traktorista než ti vlezdoprdelkové,to nemám ráda.

      Vymazat
  14. Ono to bohužel není už jenom o tykání Vietnamcům. Já mám zkušenosti z našeho města a okolí takové, že když přijdu do nějakého vietnamského obchodu, tak ti majitelé většinou zaměstnávají české důchodkyně. A ty jsou oprsklé, že to svět neviděl. Ano, i když vypadám na 17 a jsem mladší třeba i o 40 let než ony, to není důvod, aby mi tykaly. Já jim taky netykám. A přijde mi, že tím, že Vietnamci jsou zvyklý na to tykání, tak to tolerují i svým zaměstnancům, což je podle mě špatně. Do takového obchodu se pak nerada vracím, i přesto, že vím, že bych si tam jinak vybrala. Také pracuji brigádně v obchodě s oblečením a i v případě, že mi přijde 12letá holka, tak jí vykám. A podle mě by to tak mělo být všude.

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem se s takovým chováním setkala jedno ráno na benzince - přišel nějaký blb a přesně takhle se choval k mladé slečně za pultem. Jinak co se týká Vietnamců - s tím, co popisuješ, jsem se nesetkala, ale naopak s opačným případem ano (ti, co prodávají oblečení, tykají zákazníkům). Jenže oni to narozdíl od agresivních blbů nemyslí špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že to nemyslí zle, že je to spíše neznalost.

      Vymazat
  16. Tak takovéhle chování je opravdu hrozné. Už jsem se z toho taky chtěla mnohokrát vypsat..

    Na druhou stranu, já mám jedny své známé vietnamce, kterým tykám a tykají oni mě.. A všimla jsem si, že někteří Vietnamci tykání a vykání neumí rozlišit, takže všem automaticky tykají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, myslím, že pro ně je čeština natolik těžká, že nějaké tykání/vykání je pro ně španělská vesnice :-)

      Vymazat
  17. Prostě vykání je slušnost z obou stran,nehledě na to,že když se tyká,tím pádem si člověk "připouští" více cizího člověka k tělu a to fakt není dobré,takže vykat,vykat.Jinak si myslím,že tykání Vietnamcům nevadí(oni nám také tykají,většinou stánkaři).Od nich mi to nevadí,jsou to cizinci,zřejmě to nerozlišují..Když jsem dělala v baru a začal mi tykat Čech,tak jsem mu hned vykala a on mi tykat hned přestal.Prostě dát hned najevo,s kým si tykat chcete a s kým ne.Pokud to někdo nepochopí,říct to narovinu a nebo též drze přejít s ním na tykání,buď to tak zůstane nebo vám začne vykat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš. Myslím, že oni tyhle formy nerozlišují, ale my moc dobře víme, jak a co použít!

      Vymazat
  18. Já si osobně myslím, že tykání samo o sobě není až taková tragédie, stejně cizinci tenhle rozdíl většinou nechápou, mně taky Vietnamci, když přijdou nakupovat, tykají, a nemám jim to za zlé :-) Hrubost, to už je jiná věc. Hrubost z rasismu je na vrták do hlavy.

    OdpovědětVymazat
  19. Pánu Bohu taky tykáš a je to větší pán. Právě to tykání cizincům , projevuješ jim tím větší náklonnost a tím nabízíš přátelství, proto že musíš počítat s tím že on bude taky tykat tobě .
    Mě osobně to nevadí když mi říkají třeba této hele .Je to téhle generaci vlastní .

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥