pátek 20. září 2013

Kosmín na ucpaný frňáček

Příjemné páteční odpoledne,

já si dnes užívám zaslouženou jednodenní dovolenou, válím se v pelechu s kakaem, dočítám knihu, koukám na seriály a tak nějak si celkově lebedím :-) Co mi tento fakt trošku kazí je krabice poloprázných papírových tahacích kapesníků. Ta druhá polovina se válí na druhé straně postele posmrkaná. No jo, trocha deště, troška ochlazení a už je tady ucpaný nos, následně třeskutá rýma. Já vím, že rýmu si člověk prostě ten týden odsmrkat musí, ale proč si to neudělat trošku příjemnější a snesitelnější, že? Tak jsem v úterý skočila do lékárny a odnesla si Emulgel k ošetření pokožky nosu při nachlazení.

"Bylinný emulgel s vysokým obsahem silic slouží k ulehčení dýchání při rýmě a nachlazení, dále k ošetření pokožky nosu a jako bonus má antiseptické vlastnosti. Neobsahuje žádná barviva ani parfemace."

Mezi významné silice, které emulgel obsahuje patří kafr (získáván z kafrovníku nebo synteticky, používám zejména díky prokrvujícím účinkům), dále thymol (má antiseptické účinky, které jsou využívány taky třeba v ústních vodách či zubních pastách), mátová silice (je výborná při migrénách, svalových či revmatických bolestech, aj. Používá se také při nachlazení, zejména pokud jsou zasaženy horní cesty dýchací). Další významnou složkou je terpentýnová silice (používá se k inhalacím a při bronchitidách), samozřejmostí je i přítomnost eukalyptu (který je vnitřně využívám na uvolnění hlenu a usnadnění vykašlávání, zevně se používá při bolestech hlavy a také snižuje svalové křeče a napětí) a levandule (vykazuje antiseptické vlastnosti, snižuje nervovou aktivitu).
Balení je menší neprůhledná plastová tubička se šroubujícím uzávěrem. Plast je pevný, takže se v kabelce nerozprdne, ale dostatečně měkký na to, aby se se dalo vytlačit přesně tolik přípravku, kolik potřebujete. Vůně je bylinná, typická pro všechny použité ingredience. Nejvíce asi ucítíte mátu, kafr a eukalypt. Gel se snadno roztírá, rychle se vstřebává a nezanechává mastný film. Já nanáším přímo pod nos a vedle, do záhybu nosu. Co se týče účinků, tak výborně pomáhá s ucpaným nosem, mentol a eukapalypt jej řádně protáhnou :-) A pak už jen smrkat a smrkat. Ale aspoň si člověk uleví od bolesti hlavy od ucpaných dutin, že jo :-) Výborný je tenhle Kosmín na odřeniny od smrkání pod nosem. Hojí se dobře a hlavně rychle!

- značka: Kosmín (Aromatica)
- objem: 25 ml
- cena: 60 - 80 kč (koupíte na internetu, lékárnách či biomarketech)
- hodnocení: 10/10
Co vy, jací jsou vaši pomocníci při rýmě? Když odmyslím tuna kapesníků, dobrý čaj a teplá peřina?
                                                                        Evelin♥

15 komentářů:

  1. O rýmě a následném zánětu dutin už bych mohla psát novely :-) nejlepší je nosní sprcha - proplachy slanou vodou! Ideálně do injekční stříkačky. Těmito radami se řídím:
    http://hobby.idnes.cz/na-nachlazeni-pomuze-cibule-cesnek-kren-citrusy-a-nosni-sprcha-pb8-/hobby-domov.aspx?c=A100929_182811_hobby-domov_mce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na článek a úplně si nejsem jistá, jestli bych tu nosní sprchu ustála :-)

      Vymazat
    2. Určitě jo :-) když je člověku zle, zvládne lecos. (btw jsem to zakřikla - hned v neděli to na mě taky padlo a aplikuju vše z toho článku, abych přežila při chození do práce)

      Vymazat
  2. Já mám kosmín na rty... a je tam napsáno, že se může použít i na rozpraskanou pokožku nosu... a děsně smrdí po kafru a tak, takže si myslím, že to bude dost podobná věc jako tohle... :)

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi bude něco podobného, ale ve složení určitě bude změna ;-)

      Vymazat
  3. Taky mám Kosmín na rty a odřený nos, je to nepostradatelný pomocník i při léčbě oparů, za tu cenu ho miluju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Při rýmě jako první pomoc Hallsky (nebo jiné mentolové bonbony), jako další krok nějaký ten Coldrex nápoj (je hnusný, ale pomáhá) a pak už jen tiše (někdy hlasitě :D ) trpět... :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě pomáhá černý čaj s tunou citronu a pak kapky do nosu Sanorin, ty jsou naprosto dokonalé!

      Vymazat
  5. Docela mě pobavilo, že neobsahuje parfemace, ale je v něm 6 složek s výraznou vůní. Co jiného je parfemace než látka, díky které výrobek voní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parfemace jsou látky, které jsou do výrobku dodány právě za účelem parfemace přidány. Látky, které jsou ve složení uvedeny, jsou přidávány výhradně za účelem svých léčebných účinků. Vedlejší už je fakt, že jsou to byliny aromatické. Nicméně, všechny látky jsou přírodní a nejsou to syntetické látky dodávající vůni.

      Vymazat
  6. Vůbec jsem netušila, že tohle existuje, ale určitě si to na zimu pořídím. Myslím, že to bude opravdu užitečný pomocník :-)

    Beauty District

    OdpovědětVymazat
  7. Tak dneska zakoupeno, zrovna ho potřebuju :-)

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥