úterý 21. října 2014

Vanilkový cukr |DIY|

Tak jsem dnes zjistila, že za 2 měsíce a 3 k tomu jsou tady Vánoce. Dárky vymyšlené jsou, některé už i objednány a tak se teď podíváme na zoubek nějakému tomu cukroví :-) Tedy, tak okrajově. Začneme hezky pozvolna ... Která z vás peče, tak ví, že vanilkový cukr se dává skoro všude. A že ten kupovaný je slabý jak 5x vymáchaný černá čaj. A taky to, že vanilkové lusky samy o sobě jsou zase celkem drahé.. A jaký je tedy kompromis? No přeci domácí vanilkový cukrJá osobně jsem to loni zkoušela v menším množství a osvědčilo se, takže letos v listopadu se chystám na velikou dávku :-)
Budete potřebovat 1kg cukru (krupice, krystal, moučka), vanilkové lusky, sítko, misku, skleněnou dobře uzavíratelnou nádobu, popřípadě kuchyňského robota. Já použila cukr moučka, tak robot nebyl potřeba. Rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábeme zrníčka. Smíchala jsem 250 - 300 g cukru moučka právě se semínky, zamíchala a prosila přes sítko do skleněné nádoby.
Pokud chcete zužitkovat vše či použít cukr hrubější granulace, tak vanilkový lusk rozřízněte na 2 půlky, hoďte do robota, přidejte cukr a jedéééém :-) Pokud budete dělat vyšší množství, tak na 1 kg cukru doporučuju 3 vanilkové lusky. A ten výsledek rozhodně stojí za to! Ještě nikdy u nás Vánoce nevoněly jako Vánoce tak jako loni! Zabere to chviličku, vyjde to finančně lépe a výsledek je tisíckrát lepší!
A co vy a nějaké vaše domácí vychytávky? A těšíte se už na Vánoce?

Evelin♥

10 komentářů:

  1. To je naprosto skvělýýý! :) Už se těším, až se to u nás provoní vanilkou! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznávám, že jsem naprosto anti-vánoční člověk, Vánoce mi vadí, nesnáším je a jen pomyšlení na ně ve mně vzbuzuje příšerné pocity. Přitom jsem o nich nikdy nic traumatizujícího nezažila - ale i tak. Ráda bych je úplně zrušila. Jeden z mých nejbližších loni onemocněl cukrovkou, takže mě přestalo bavit i sladké pečení. Pokud něco málo pečeme, tak přidáváme stevii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že na Vánoce jsem v pubertě trpěla... Přišlo mi to celé hrozné a na sílu a s přetvářkou a absolutně mě to nebavilo. Druhý dech jsem chytila, co žiju s mužem a chci nám ty svátky udělat pěkné. Stévie je moc fajn a začínám se s ní maličko kamarádit :-)
      To onemocnění mě moc mrzí, snad snad se to drží nějak v normě...

      Vymazat
  3. To s tím vanilkovým cukrem je super nápad, já bych ale zvolila spíš třtinový cukr, ale to je na každém :-) Díky za super tip :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tenhle dělala speciálně loni na Vánoce na obalování vanilkových rohlíčků :-)

      Vymazat
  4. My děláme vanilkový cukr tak, že prostě nasypeme do skleněné nádoby cukr a k němu celý lusk hodíme (nerozpůlený, prostě tak, jak jsme jej koupili). Nechat spolu uzavřené jak dlouho chcete, čím déle, tím lépe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, ten lusk hodí tu vůni a aroma, i když ho nijak neporušíš :-)

      Vymazat
  5. uuuuplne si predstavuju tu vuni mmmm super napad tohle :)

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥