pátek 28. září 2012

Micelární voda Ziaja

Krásný sváteční den,
mám pro vás dnes recenzi na micelární vodu Ziaja s mořskými řasami. Micelární vody jsou v poslední době velmi rozšířené. Jak první s ní přišla tuším Bioderma a v poslední době se s těmi ostatními roztrhl pytel (asi tak jako s BB krémy) :-) 

Otázka dnešního dne ovšem zní: co to micelární voda, potažmo micely vlastně jsou? Pojďme si udělat malé chemicko-kosmetické okýnko :-) Pokud vás to zajímá, tak jej směle otevřete a pokračujte dál :-)

Micely jsou vlastně jakési shluky molekul tenzidů (povrchově aktivní látky). Typická micela ve vodném roztoku vytváří agregát (seskupení) s hydrofilní částí molekuly, která je orientovaná do vodného prostředí, a také s hydrofobní částí molekuly, která je uvnitř. Shluky tenzidů vznikají pouze za předpokladu, že je koncentrace tenzidu vyšší než tzv. kritická micelární koncentrace a teplota systému je vyšší než Krafftova teplota (kritická micelární teplota). Pro slečny, které si libují ve fyzikální chemii mohu doplnit informaci, že micely a jejich vznik můžeme popsat pomocí termodynamiky, kdy micely mohou vznikat díky rovnováze mezi entropií (míra neurčitosti náhodného procesu) a entalpií (tepelný obsah). Teď už k tomu, co vás asi zajímá více - pokud je koncetrace tenzidů vyšší než je daná kritická micelární koncentrace, můžeme je využít jako emulgátory. Běžným případem mohou být detergenty (syntetický čistící prostředek obsahující účinné složky). Důležitou vlastností je schopnost snižovat povrchové napětí a tím usnadnění odstranění něčistot (voiláááá, a jsme u toho!!!). Detergenty často slouží k čištění málo rozpustných mastných materiálů (oleje, vosky, atd.... a třeba i make-up, hm?)

A teď zpátky (resp. na začátek) k recenzi :-). Tahle micelární vada spadá do řady výrobků s mořskými řasami a je určena pro věkovou kategorii 30+. Já tuhle hranici ještě nepřekonala, ale myslím, že takový produkt jako je micelární voda mou pleť zbytečně nezatíží, i když jsem ještě nedosáhla požadovaného věkového limitu :-) Voda je jemně parfemovaná, ale opravdu jen minimálně, takže si myslím, že ta vůně bude vyhovovat všem a to i citlivým nosánkům. Co mě příjemně překvapilo je fakt, že neštípe v očích, takže paráda, můžete touhle vodičkou vzít i oči. A nevysušuje! Já si micelární vodu vždycky představovala jako malý zázrak, kdy jedním tampónkem pošudlím obličej a tradá budu odlíčená a všechno :-) Ale tak to nefunguje. K dokonalému odlíčení celého obličeje mi s použitím této vody stačí 2-3 odličovací tampónky a to za předpokladu, že nemám voděodolnou řasenku. Myslím, že je to celkem solidní bilance. Pokud mám voděodolnou řasenku, tak potřebuju o tampónek víc. Sice to teda asi není úplná hitparáda, ale pořád lepší, než obyčejné pleťové vody, kterými by se člověk odličoval asi tak 15 odličovátky :-)





- značka: Ziaja (zakoupíte zde)
- cena: 79 kč v e-shopu
- obsah: 200ml
- hodnocení: 7/10  

Nejsem z této micelární voda přímo dovázaná, to ne, ale na druhou stranu myslím, že poskytuje daleko větší pohodlí a komfort než klasická pleťová voda a věřím, že těm, které si nemohou dovolit dražší lékárenskou kosmetiku poslouží dobře! Takže já osobně DOPORUČUJU.


                                                                                       Evelin   

PS: Pro zvědavce jak dopadl můj kroužek šikovných rukou přikládám 2 fotky :-)

věnec na dveřích

kaštánky na stole


PS2: Odkaz na odborné informace zde

28 komentářů:

  1. Micelárku používám zatím právě od Biodermy, ale už mi dochází tak právě přemýšlím, že bych sáhla po něčem levnějším, tahle vypadá podle recenze dobře :)
    PS: ten věnec je moc pěkný, jsi šikovná :)kéž bych měla na něco takového taky trpělivost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, rozhodně není špatná a je na obličeji velmi příjemná!
      PS: Děkuju, byla to pro mě zkouška ohněm :-)

      Vymazat
  2. Od Ziajy jsem měla fialovou micelárku a nebyla vůbec špatná. Teď plánuju pořídit Sébium od Biodermy, zatím používám Sensibio.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sébium je moc fajn, ač nemám aknózní pleť, tak mě nevyšuju.

      Vymazat
  3. Oceňuju tvůj popis, co jsou to vlastně ty micely, už jsem na blozích četla různé popisy, ze kterých mi (jakožto bioložce) vstávaly vlasy na hlavě :-D Je to opravdu parádní recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu (jako absolventka na Ústavu technologie tuků, tenzidů, detergentů a kosmetiky na UTB jsem se snažila) :-). A máš pravdu, an některých blozích se člověk v tomto ohledu dozví velmi zajímavé věci :-)

      Vymazat
  4. Tenzidy? Já zase četla, že to jsou poměrně vysušující látky, které mají sice dobře vydrhout nečistoty, ale pleti (a vlasům) na kráse nepřidají. Ale nejsem biolog. Stejně teď ale na micelárky už nemám chuť:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samy o sobě zřejmě ano, ale nutno podotknout že ne všechny tenzidy vysušují a speciálně do kosmetických přípravků na pleť jsou přidávány zvlhčující a hydratační složky. J8 bych je zas nezavrhovala... ale ty jsi naše BIO žena, takže se není čemu divit ;-)

      Vymazat
  5. já mám vůni téhle řady děsně ráda!

    OdpovědětVymazat
  6. Já teda používám Sebium od Biodermy, je to moje první micerálka a musím se přiznat, že ji používám jen na dočištění po odlíčení klasickým odličovadlem. Kdybych odličovadlo nepoužila, tak ji mám fuč po týdnu :-( Ale tohle je super tip, jak ušetřit, navíc chci už dlouho něco od Ziaji vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  7. Z této řady mám tělové máslo a enzymatický peeling, oba výrobky jsou super, tak možná vyzkouším i tuto vodu. I když micelárku jsem si pořídila od Biodermy a tu těžko něco překoná, no ne? PS: Výzdoba super! Zuzu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, myslím, že si ještě počkáme, než najdeme přemožitele Biodermy :-) PS: Díkendo :-*

      Vymazat
  8. No, třeba někdy ty jejich micelárky vyzkouším, uvidíme... :)
    Věneček je moc hezký. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem si přinesla z Rosmannu micelárku od Lirene, jsem na ni zvědavá. Mám políčeno na Biodermu, ale zatím jsem se nedonutila k nákupu - nechce se mi za ni dávat tolik peněz,jak jinak. :) Micelárku mám totiž jen na závěrečné dolíčení (po použití odlič. ubrousku a úžasného tonika s medem a koenzymem Q10 od Bione). Na svůj pomyslný seznam si tedy ještě píšu Ziaju, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na micelárku od Lirene ještě nenarazila... Teď byla Bioderma v září 1+1, tak ta cena nebyla tak strašná :-)

      Vymazat
    2. Já vím, ale u nás ji už třetí den neměli a další zásilka už bohužel nepřišla. Já micelárku od Lirene u Rosmanna našla až na druhý pokus a jsem ráda, že se to nakonec povedlo. Včera jsem ji zkusila a jsem moc spokojená.

      Vymazat
    3. škoda, že se na tebe nedostalo, Bioderma je vážně moc dobrá

      Vymazat
  10. Na Ziaju se taky chystám (když se na ni všude pěje taková chvála :)), jen musím zjistit, kam pro ni jít.
    Věnec se mi moc nelíbí, ale zase ta dekorace z kaštanů se mi líbí moc. :) No jo, už je tady podzim, za chvilku tu máme Vánoce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde se prodává, zjistíš na jejich stránkách, ale bohužel v obchodech není ten sortiment kompletní :-(
      Věnec se nemůže líbit každému :-) I já měla trošku jiné představy, ale nakonec vzniklo toto :-)

      Vymazat
    2. POkud nechceš objednávat z netu, zkus Ziaja obchod v Praze, Růžová ulice 8/10, Praha 1. Jedná se o vzorkovou prodejnu.

      Vymazat
    3. Ano, ano, to jsem zapomněla dodat...

      Vymazat
    4. Děkuju za tipy. Já si nové věci potřebuju očuchat. :-)

      Evelin, já to nemyslela špatně. A o představách a konečném výrobku taky vím svoje. Kolikrát mi vyjde úplně něco jiného, než jsem plánovala. :-D

      Vymazat
    5. Jééé, Vierkajo, úplně v klídku, však já vím, žes to nemyslela zle ;-)!

      Vymazat
  11. Já od Ziaji stále nic neměla a nějak už nemám potřebu .. stále dávám přednost českému Ryoru.. :) Ale ráda bych zkusila tu Biodermu, vím, že te´d byla v akci, le bohužel ne na suchou až normální pokožku..tak snad časem :)
    jinak věneček se ti moc povedl :).

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥