sobota 29. září 2012

Pleťové tonikum Lirene

Hezký sobotní podvečer,

mám tady pro vás recenzi na pleťové tonikum od značky Lirene. Tahle kosmetika u některých může vyvolávat rozporuplné pocity, jelikož se jedná a/o levnější kosmetiku a b/ polskou kosmetiku. Vím, že mnohé z vás nemají polské věci rády a to ať už se jedná o kosmetiku či potraviny, obecně vzato "výrobky". Musím podotknout, že ani já nejsem příznivcem polských výrobků, často ve mě vzbuzují nedůvěru právě zemí původu a nízkou cenou. Nicméně už jsem se sama přesvědčila, že i polské věci jsou kvalitní - např. značka Ziaja či právě Lirene.
Jedná se o hydratační tonikum bez alkoholu, které je vhodné pro všechny typy pleti. Já obecně musím říct, že výrobky, které jsou určeny na všechny typy pleti moc ráda nemám, jelikož jsem přesvědčena o tom, že každá pleť potřebuje trošku něco jiného, ale nevadí, pravděpodobně se jedná o můj soukromý problém :-). Tonikum obsahuje extrakt z okurky (osvěžuje a zatahuje póry) a aloe vera (hydratace). 
Tonikum má příjemnou svěží, řekla bych letní vůni. Já osobně tam opravdu malinko cítím salátové okurky :-). Po použití zanechává pokožku hebkou, jemnou a hlavně nepne! jestli štípe v očích nevím, jelikož jsem ji nepoužívala na odlíčení očí. Nicméně, na obale je napsáno, že je tonikum dermatologicky testováno, takže by nemělo...




- značka: Lirene (ve vybraných drogériích)
- cena: cca 50 kč v akci v drogerii DM
- obsah: 200ml
- hodnocení: 7/10  

Tohle tonikum je dalším příkladem toho, že ne vše polské je špatné. Mě tohle tonikum nadchlo a určitě si jej koupím znovu, takže já osobně DOPORUČUJU.

Znáte tenhle výrobek a tuto značku?
                                                                                       Evelin   



PS: Včera jsem tak nějak projížděla stránky a říkala jsem si, že by nemuselo být od věci přiblížit si trošku i složení některých kosmetických výrobků. A tak jsem se pustila rovnou do tohoto :-)

* níže zmíněné charakteristiky prosím neberte jako útok na složení tohoto produktu, tak to rozhodně nebylo myšleno !!!

Složení:

účinné látky:
  • voda (asi bez komentáře),
  • glycerin - kosmetika - přísada v hydratačních krémech a mýdlech, dále jako zvhlčovadlo v zubních pastách; potravinářství - E422, přísada na úpravu nápojů a méně jakostních vín, sladidlo ve šlahačkách či jako změkčovadlo želé či jiných cukrovinek.
  • aloe barbadensis gel - aloe vera - druh sukulentní rostliny z čeledi žlutokapovité, při řezu listem vytékají dvě tekutiny - žlutozelá míza (vytéká zejména na povrchu listu a obsahuje aloin, který má projímavé účinky) a pak průhledná tekutina (vytéká ze středu listu, má zklidňující, hydratační účinky a hojivé účinky). Samozřejmě se tyhle tekutiny při výrobě striktně oddělují. 
  • PPG-26-Buteth-26 - PPG=polypropylenglykol; bezbarvá transparentní kapalina, využívá se jako přísada do pěn do koupele, šamponů, vlasových přípravků, produktů k ošetření pleti. Nezávadnost PPG složek Buteth byla hodnocena CIR (Cosmetic Ingredient Review) a expertní panel vyhodnotil PPG-9-Buteth-12, dále PPG-12-Buteth-16, PPG-26-Buteth-26 a PPG-28-Buteth-25 jako bezpečné při použití v kosmetickém průmyslu. Tyto složky zlepšují vzhled a objem vlasů, jejich pružnost a lesk, dále také zlepšuje vzhled suché a poškozené pokožky. Nicméně Kosmetická databáze bere v potaz riziko PPG-26 a to zejména toxicity (existují studie na zvířatech prokazující vliv na smyslové orgány při nízkých dávkách a pro to by měl být v oblasti úst, rtů a očí používán s opatrností. Na králících bylo zjištěno podráždění kůže. Na druhou stranu International Journal of Toxicology v roce 2000 vydala zprávu, že "...klinické testování PPG-26-Buteth-26 neprokázalo žádné podráždění pokožky nebo senzibilizaci..." tudíž jsou považovány za bezpečné a lze je použít v kosmetických přípravcích.
  • PEG-40 Hydrogenated Castor Oil - jedná se o hydrogenovaný ricinový olej. Jedná se o jantarově zbarvenou viskózní kapalinu, která se v kosmetickém průmyslu používá jako emulgátor a vonná přísada. CIR ani FDA (Food and Drug Administration) neprokázali negativní ani dráždivé účinky. Oproti tomu se ovšem nedoporučuje používat produkty s touto složkou v případě poškozené pokožky (např. popáleniny). Díky své molekulové hmotnosti je také minimálně absorbován kůží.
  • alantoin - chemická látka na bázi močoviny. Má regenerační účinky, podporuje hojeí pokožky a sliznic.
  • disodium EDTA (sodná sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové) - jedná se o chelatační činidlo a napomáhá vázat volné radikály a nečistoty, což je důvod jeho přídavku do detergentů, kdy poté prostředek může pracovat efektivně bez nadměrného chemického narušení.
  • cucumis savitus fruit extract - vyrobeno z okurky Cucumis sativus. Jedná se o bezpečnou rostlinnou složku.
  • triethanolamin - CIR hodnotil vědecké údaje a rozhodl, že tato látka je bezpečná pro použití v kosmetice, a to za předpokladu krátkodobého použití a následném opláchnutí z povrchu kůže. Pokud je látka použita v produktu, který je určen pro delší styk s kůží (pletí), tak musí být koncentrace nižší než 5 %.
konzervanty:
  • methylparaben - dle CIR je tato látka bezpečná pro použití v kosmetickém průmyslu. Jsou přidávány zejména za účelem konzervace - chrání kosmetiku zejména tím, že brání či značně zpomalují růst kvasinek a plísní, stejně jako některých druhů bakterií.
  • methylchloroisothiazolinon a methylisothiazolinon - používány jako konzervanty, resp. jako antimikrobiální látky. V přípravcích, které se oplachují je přípustné maximální množství 15 ppm, pokud se produkt neoplachuje, tak je maximální množství 7,5 ppm.
vonné složky:
  • parfum - blíže nespecifikovaná vůně :-)
  • benzyl alcohol - syntetické aromatické látky. Na základě IFRA (International Fragrance Association) byly stanoveny standardy a normy omezující používání ve vůních a to z důvodu možného podráždění.
  • hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyd (HMPCC) - čirá a bezbarvá kapalina se sladkou květinou vůní. Jeho množství je omezeno IFRA z důvodu potenciální senzibilizace.
  • linalol - bezbarvá, někdy velmi světle žlutá kapalina s květinouvou vůní, která je podobná bergamotovému oleji či levanduli. Jedná se o přirozeně se vyskytující látku, která se používá při výrobě vůní. Stejně jako předcházejí složka, tak i tato má svá omezení z důvodu potenciální senzibilizace. 
  • butylfenyl methylpropional - bezbarvá až světle žlutá kapalina se svěží kěvtinovou vůní. Množství opět omezeno IFRA z dlvodu potenciální senzibilizace.
  • hexyl cinnamal - aldehyd odvozený od kyseliny skořicové. Světle žlutá kapalina s vůní, která připomíná jasmín má opět stanovou hranici z důvodu potenciální senzibilizace. Přirozeně se vyskytuje v esenciálním oleji z heřmánku.
  • alpha-isomethyl Ionone - bezbarvá kapalina, někdy má světlou barvu slámy. IFRA omezuje používání smíšených izomerů methyl iononů z důvodu možného podráždění.




16 komentářů:

  1. Eveli, krásná recenze, děkuji moc za kompletní rozpytvání výrobku (to já můžu!). Co já vím - PEGY jsou prý bezpečné pouze do určitého čísla (myslím že 40). Pak jde prý o látky podobné kyselinám, které s nějakým časem dokáží narušit kůži a tím způsobit její předčasné stárnutí a vrásky.

    Říkalo se to na jednom kosmetickém semináři značky LR, takže to může být pravda a může to být jen reklamní tah, který má zákazníky upozornit, že LR tak vysoké PEGy nepoužívá. Who knows:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že mé včerejší brouzdání po síti a lámání si hlavu s překladem někomu udělalo radost! Ano, ano, PEGy jsou v kosmetice používány do určitého čísla, co jsem vyrozuměla tak do své určité molekulové hmotnosti (což je můj úsudek dle článků, kterými jsem se včera prokousala). Obecně je doporučováno je NEpoužívat na poraněnou či nějakým způsobem narušenou kůži.

      Vymazat
  2. O značce jsem ještě neslyšela :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že jsem ti mohla ukázat něco nového :-)

      Vymazat
  3. Krásné chemické okénko:-) Značku vůbec neznám, patřím také k těm, co polské výrobky úplně nemusí (i když spíše potraviny), ale třeba Ziaja je jistě výjimkou, co potvrzuje pravidlo:-) Zuzu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu od mistra :-) Snažila jsem :-) Jinak, u té kosmetiky to taky tak neřeším, jak např. u potravin

      Vymazat
  4. Jé, tak mně vůbec polské věci nevadí, naopak - mají leckdy věci dost kvalitní :). Od Lirene jsem zatím nic nezkoušela, navíc mě teď nějak chytlo přírodní období, tak začínám lovit ve vodách přírodní kosmetiky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se malinko přeorientovávám přírodním směrem :-)

      Vymazat
  5. ty jo to jsem se docela trefila, před chvílí jsem taky přidala článek o pleťovém toniku.. :))
    tohle vypadá fajn, mám ráda vůni okurek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, okurky jsou fajn, evokuje mi jejich vůně léto :-) A navíc stahují póry, takže co víc si přát :-)

      Vymazat
  6. Od Lirene mám termální vodu a je výborná :) a to chemické okénko je úžasné, že jsi to takhle rozpitvala pro mě nechemika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že jsme někomu chemickým popisem udělala radost!

      Vymazat
  7. Lirene jsem si nedávno koupila micelární vodu a jsem spokojená. Nicméně, když jsem si chtěla přikúpit ještě něco, už se mi nic nelíbilo :( Mléka na obličej nemám ráda (krom milovaného norka), tonikum mě neláká a nic jiného mě neoslovilo... Ale tu micelárku doporučuju!

    OdpovědětVymazat
  8. Musím říct, že na něj čtu samou chválu, ale zatím jsem si ho nepořídila. Mám ještě Biodermu a jsem přesvědčená, že nad ní není :D

    OdpovědětVymazat
  9. tak to je užitočný článok pekne rozpísaná každá ingrediencia...
    http://stylzeny.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥