pondělí 10. září 2012

Štve mě no.3

Tak, a máme tady další článek ze série "štve ně". Tentokrát to bude na téma "panelák". Nemyslím ten seriál, co běží na Slovensku, nýbrž bydlení právě v takovém obydlí.  Já sama jsem měšťák jak poleno, přiznávám bez mučení. Možná i z toho plyne má téměř až averze k panelákům. Prozatím nejsem finančně tak na výši, abych si nějaký domeček pořídit mohla a možná o to víc frustrovaná jsem. 
Na druhou stranu, momentálně teď bydlím asi v nejlepším paneláku, jaký jsem si mohla představit (v rámci možností). Nepořádají se tady večírky, nevyřvává hudba od rána do večera a od večera do rána, lidi se zdraví, nekradou si boty ani věnce na dveřích, prostě pohoda. Relativně.
A co mi tedy tak straně vadí na bydlení v paneláku? Spousta věcí... Například, když:
  • soused o patro výš, jenž má plovoucí podlahy, pokládá za nutné roztahovat si svou postel ve 2 ráno (ne, nechodil na odpolední)
  • jakýkoliv soused považuje za dobrý nápad pořídit si do bytu psa většího než je jezevčík (je mi těch pejsků líto, potřebují prostě prostor)
  • si někdo pořídí psa a není doma nebo pes není vychovaný - vážně mě nebaví vstávat v 5 ráno kvůli tomu, že pes vyje
  • vás soused vytopí (4x !!!) a ještě se tváří, že je to vaše vina
  • nad vámi bydlí člověk, který není se schopný postarat sám o sebe (opravdu, je nesvéprávný a bohužel jeho dcera se rozhodla o tatínka pečovat tím způsobem, že jej doma zamkne)
  • soused vyklepává koberce z balkonu na vaše právě vyprané prádlo
  • vás nutí dělat velký úklid, ač nejste na řadě
  • má někdo potřebu se do vás navážet jen proto, že jste mladí či nově přistěhovaní
  • si dávají pytel s odpadky za dveře na společnou chodbu a ani po 3 dnech ho nevynesou do popelnice (ač venku byli) a společná chodba smrdí 
  • na vás ze srandy zvoní malé děti, protože i rodičům to přijde jako strašná zábava
  • vám ukradnou pantofle na vynášení smetí nebo dekorativní věnec ze dveří
  • vám po nastěhování celý měsíc sundávají ze zvonku jmenovku
  • vás poučují co máte/nemáte/můžete/nemůžete/musíte
  • nezdraví
  • cpou do vaší schránky svoje letáky
  • bezostyšně na vás čumí, když umýváte okna...
.... No, myslím, že by tohle pro začátek stačilo ... :-) A víte, co je na tom nejhorší? Že tohle všechno se vážně děje... Já tohle všechno v několika podnájmech zažila. 

Vím, že i v domečku neovlivním sousedy (pes, řev, cirkulárka, aj.). Ale nad hlavou mi budou dupat maximálně moje děcka, které v případě potřeby seřežu a bude pokoj :-)

A jak jste na tom se sousedy vy?

                                                                                     Evelin 

33 komentářů:

  1. haha, taky jsme se sousedy občas na ostří nože, ale co se dá dělat no, jedině oplácet stejnou mincí, ale to se mi nechce :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to já jsem asi měkká... Respektive, ani ne tak měkká, jako spíš zásadová... Nechce se mi snižovat na jejich úroveň. A propós, jak mám vytopit člověka, co bydlí nade mnou :-D?

      Vymazat
  2. Tím závěrem jsi mě vážně pobavila :-D
    K tvému seznamu bych dodala ještě sousedy, kteří na společné chodbě hulí a nám to jde do bytu, ale dělají to tak posledních 40 let a měnit to nehodlají (a já už nemám sílu se s nima hádat). A souseda, který si blbě opravil byt, vytopil nás asi 12x (ne, nepřeháním), a i když jsme ho pozvali k nám, ať se podívá, jak se nám na zdi v přímém přenosu zvětšuje mokrý flek, tak stále tvrdil, že od něj to není, že on má všechno v pořádku (přitom je to jediný člověk, co nad námi bydlí, není, odkud jinud by to teklo).
    Ale jinak máme krásný byt, takže jsme zatím vždycky zatli zuby a vydrželi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím kouřením je to blbé... Sama jsem kuřák, ale smrdí mi to. Ale to si nevybereš! Jako v paneláku bych nekouřila ani za nic! Stejně jako v bytě, připadne mi to hnus. Od toho jsou balkony, ne? jenže to pak někdo řve na tebe, že mu to jde do oken... to je těžko... A tím soused "vytápníkem"... přesně to znám! Nééé, ode mě to není! Já se byla v jeho bytě podívat, v koupelně po kotníky voda, ale od něj to není, on má vše v pořádku :-)

      Vymazat
  3. Soucítím s Tebou, celý život jsem žila v paneláku a znám tyhle věci moc dobře. Začátkem tohoto roku jsem se přestěhovala do cihlového zrekontsrovaného dvoupatrového bytu a myslela jsem, že budu mít pokoj :-D (sousedy mám jen dva - ze strany). Bohužel stěny jsou tak tenké, že slyším sousedy o čem si povídají, no nechci domýšlet, co je slyšet od nás :-D A střešním oknem nad naší postelí nás pravidelně navštěvuje sousedovic kočka. Jednou týdně ji chodím v 11 večer vracet :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tenké stěny už jsou jakýmsi standardem :-) A ta kočka by mě teda pěkně štvala, co tam má co lozit?

      Vymazat
    2. Mám naštěstí zvířata moc ráda, tak mi to ze začátku moc nevadilo...ale stalo se z toho tak nějak pravidlo a i když soused říkal, že nebudou otvírat okna tak moc, aby měla šanci zdrhnout na střechu (a pak k nám), neděje se tak...blbý je, že občas bývá kocour nevrhlý, nechce se nehcat odnést a ještě nám škrábe sedačku :(

      Vymazat
    3. Mě obecně jako taky moc nevadí... Vadí mi cizí (nemyslím od známých a tak). A to že kocour poškrábe mě a sedačku k tomu, tak to je vrchol!

      Vymazat
  4. Já jsem žila v paneláku 20 let a musím říct, že ten náš je tedy jeden z těch šťastnějších, protože podobné neřesti zde moc nejsou:) Teď bydlíme s přítelem v Praze v té klasické zástavbě celkem blízko centra a jako taky jsem v šoku, jak je tu vše slyšet! Vedle nás někdo rekontruuje byt a upozorňuju, že minule něčím škrábal po zdech v půl jedné ráno. Nedělám si srandu, když je přítel na noční, jsem vzhůru třeba i do 3. A nebo se nad námi v půl 12 v noci izve vysavač, prostě nechápu!! :))) Navíc musíme mít povinně celý barák za okny muškáty:)) Taky celý barák povinně třídí odpad, je tu jen jedna popelnice pro celý barák, což mi přijde super, kdo nechce třídit ať si zaplatí 500 za svojí a jak to na lidi funguje:)) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysavač je věc, na kterou jsem zvyklá v kteroukoliv denní či noční hodinu a po letech dřiny a odříkání už se mnou nic nedělá :-D Muškáty jsou jak z dob komunismu a tříděný odpad je fajn nápad :-)! Ale ty rekonstrukce... Kdyby dali aspoň na nástěnku lísteček nebo něco...

      Vymazat
  5. Uff zlatý barák se zahradou :)) mě budí max babi když si zapne rádio :D

    OdpovědětVymazat
  6. Taky bydlím v paneláku, úplně nahoře, ale takové problémy naštěstí nemám, nejspíš mám na sousedy štěstí. Krom toho když se alespoň jednou za 14 dní výtah rozhodne, že prostě nepojede (nejradši to dělá když jsem nejvíc unavená nebo je šílené vedro :D!) a já musím jít až do nejvyššího patra po svých... ale říkám si, že je to alespoň taková rozcvička :)

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, sousedi-neřádi jsou fakt na zabití... My teda naštěstí nad sebou nikoho (zatím) nemáme, zato nám stačí i ti pod námi... Do toho sousedi vedle, těm zas jede pračka 24/7... Musím říct, že tak tenké stěny jsme neměli ani v klasickém paneláku! To je tak, když se šetří na izolaci...

    Paris-London Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ideální je, když ta pračka už něco zažila a dělá rachot jako blázen! Máš pravdu...když se šetří na izolaci, tak člověk nenaděl nic

      Vymazat
  8. Paneláci za šílené sousedy nemůžou. Já mám české paneláky ráda, přijdou mi super pohodlné. Ale ti sousedi, to Ti musím dát za pravdu. My jednou měli vedle dva divoké Rusáky. A ač vyváděli trochu něco jiného, tak jsme z nich taky solidně kvetli. A pak si k sobě ještě přistěhovali bratrance DJe :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, stejně jako rodinu, tak ani sousedy si člověk nevybírá. A ano, myslím, že naše paneláky jsou dobré! No, a DJ... to je kvalita sama o sobě... Já měla jednou spolubydlící, která s Djem chodila, takže gramce jsme měli místo plotýnkového vařiče :-)

      Vymazat
  9. Já žiju v paneláku odmalička a nestěžuju si :). Respektive nemám s tím žádný problém, nevím, jaký je rozdíl mezi novým cihlovým bytovým domem a panelákem - veškerý žádný. Naopak mě štvou lidi, co se tváří, jako kdyby bydlet v paneláku bylo utrpení (nemyslím tebe, ale obecně lidi, co říkají, že by "v paneláku v životě nebydleli" a podobně). Je to prostě dům s byty, no a co, nevím, proč by se za to měl člověk stydět. Navíc pokud si mám vybrat, jestli budu bydlet v "městě duchů" = satelitním městečku za Prahou, kde přes den nikdo není, sousedi si čumí do zahrad, autobus tam jezdí dvakrát denně a v okolí je stěží nějaký obchod, natož škola, doktor, úřad...tak budu stokrát raději bydlet v bytě v centru Prahy, protože je pro mě důležité mít všechno na dosah. Nebo ještě hůř bydlet někde na vesnici, kde chcípl pes - nic proti, vesnice je skvělá na nějakou dovolenou nebo víkend, ale bydlet tam? Ani náhodou. Plus nutnost starat se o dům a zahradu...no prostě, nechtěla bych :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, jsou lidé, pro které by život v paneláku byl pod úroveň a tomu moc nerozumím - každý preferuje něco jinému - někomu to vyhovuje, jinému ne. Já bych zase nějakou vesnici uvítala a záleží na tom, jakou :-) Jsou vesnice, které nabízejí plný komfort (doktor, obchod, škola, kultura), ale jsou i také, které kromě hlavní silnice a pár domečků nenabízejí naprosto nic.

      Vymazat
    2. Právě právě. Ale zase chápu, že když člověk v baráku narazí na "fajn" sousedy, tak je to pak zážitek. Mě štvě akorát rodina pod náma, chlap je nějakej psychopat a pořád si na něco stěžuje...jednou se nám zničil silikon ve sprše a on z toho měl mokrý strop v bytě, tak za náma přišel, že jsme mu prý zničili rustikální skříně za 250 000 a že to budeme platit...tak jsme šli k němu domů a on tam měl takový ubohý skříňky z IKEA :D.

      Vymazat
  10. Milá Evelins, vidím, že se sousedy je to snad všude stejný. Mluvíš mi z duše. Jediná možnost, jak si od nich odpočinout je vyrazit na chatu a číst si knížku (však víš) ;-). Musím se ti ale přiznat, že přestože jsem ji na chatu táhla, zůstala neotevřená - když ono bylo tak krááásně a já chtěla honit motýly a koupat se v řece a trhat kytky do vázy...Takže jsem knížku poslušně uložila zpátky na noční stolek, ale s příchodem podzimu ji zhltnu ;-).
    Měj se krásně.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, chata je skvělé víkendové útočiště! Naprosto ti rozumím a samozřejmě chválím, byla by škoda strávit tak krásný slunečný víkend nad knihou! Myslím, že honit motýly, trhat kytičky a koupat se v řece zní daleko lépe! A neboj, celý podzim je před námi a věřím, že si na ni čas uděláš! Hezký den, :-*

      Vymazat
  11. Jsem opravdu ráda, že bydlím v baráku a nemusíš tohle trpět.. už teď mi vadí třeba sousedi vedle na zahradě, jejich děti.. no.. v paneláku bych se asi zbláznila :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Sousedy si prostě člověk nevybere, ať bydlí v paneláku nebo v domečku :-)

      Vymazat
  12. Já jsem bydlela v paneláku týden (jsem byla u sestřenice..:D) a naprosto mi to stačilo.:D zlatý náš rodinný dům s velkou zahradou :) Ale je tedy fakt...že v paneláku....dejme tomu v Brně...kde jsem byla ten týden....jsem byla zachvíli všude...a nemusela jsem jezdit 60km vlakem..:D Avšak podle toho jak daleko člověk bydlí od centra :D Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží hodně i na dostupnosti, pokud někdo bydlí v domečku v nějaké příměstské části, tak je to výhra v loterii - MHD tam zajíždí, všude blízko a přitom klid :-)

      Vymazat
  13. Nebydlíš v bytě u mého přítele :D Většina věcí naprosto souhlasí - ještě bych přidala souseda, který nejradši kouří z okna pod námi, takže nám jde všechen smrad do kuchyně, sousedky, které nám neustále nadávají, proč parkujeme pod jejich barákem, když tam nebydlíme (už dva roky), sousedku, která dělá u policie a každý druhý víkend na balkoně hulí trávu a řve a dupe do 3 do rána a sociální sousedy, kteří rozkradli postupně všechny žárovky na společných chodbách, takže chodíš ze schodů po tmě, protože nějaký magor nezná lepší zábavu, než držet dveře od výtahu a vybavovat se....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, i přes stejné jméno tě můžu uklidnit, že nebydlím :-) Vidím, že to máte taky hodně veselé :-) Ale holt, člověk si nevybere :-)

      Vymazat
  14. Evelin, opravdu jsi načala dobré štvací téma :D Bydlím v paneláku střídavě u rodičů a u přítele. A musím potvrdit, že vždy záleží na sousedech. U nás doma se třeba scházeli smažky a hulili přímo ve vchodě (bydlíme v přízemí). Jednou někdo odhodil cigáro do krabice s novinama a začalo nám tam hořet. Kdyby máma zrovna nevstávala v půl 5. ráno do práce, tak nás snad udusili kouřem (hned vedle jsem spala já s přítelem). Nebo třeba náš domovník nebyl v zimě (kdy je tma skoro pořád) schopný dát novou žárovku do světla pomalu 4 měsíce, takže člověk ani neviděl na zámek od dveří..
    U přítele máme zase problém se sousedy nad námi. Nejsem rasista, ale od těch dob asi začínám být :D Poznala jsem to okamžitě, co se nastěhovali, a ty jejich děti bych snad nejradši poslala na Mars. Bože a co teprv ty diskotéky každý víkend. Teď v létě to bylo lepší, to trávili část dne aspoň venku..
    Ale nejhorší to bylo 100% na kolejích. Tam vás od ožralých Portugalců štěkajících! a dovádějících do rána nic nezachrání :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděla, že v tom nebudu sama :-) No koukám, že máš taky požehnaně zážitků :-)

      Vymazat
  15. V paneláku to určitě nebude úplně nejlepší, to můžu tvrdit z vlastní zkušenosti. Oproti tomu, že by to zase byla nějaká hrůza, která by se nedala vydržet se říct nedá, ale určitě záleží na jednotlivých případech a hlavně sousedech :) Něco jiného je panelák ve větších městech, třeba tady, a něco jiného je třeba menší panelák někde na maloměstě. Vždycky opravdu záleží na té jednotlivé situaci. A u tohoto článku cením, že se nebojíš nestěžovat si :)

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥