neděle 16. září 2012

Upírská sága "Škola noci"

Hezký nedělní večer,

mám tady pro vás další knižní tip :-) Ikdyž tedy asi jak pro koho :-) Jedná se o další "upírskou ságu" se souhrnným názvem "Škola noci". Autorkami série knih jsou P.C. Castová (středoškolská učitelka a autorka paranormálních románů a komerční fantasy literatury) a Kristin Castová (studentka komunikačních studií). Pokud vás zaujalo stejné příjmení autorek, tak vězte, že se jedná o matku s dcerou (mimochodem, Kristen je ročník 1985) :-)
V České republice bylo do tohoto dne vydáno 9 dílů této ságy. Knihy vydává Euromedia Group, k.s. - Knižní klub. Já osobně se dostala k osmi dílům, ten poslední si budu muset teprve někde ulovit :-)

Všechny knihy pohromadě (8 dílů)


Označená - 1. díl (304 str.)
V této knize se poprvé setkáváme s hlavní hrdinkou celé série, která se jmenuje Zoey Redbirdová. Je to mladá středoškolačka, kterou trápí klasické problémy dospívání - hádky s rodiči, zejména s nevlastním otcem, stejně jako s jejím přítelem. Bohužel si Zoey vyhlédl stopař a označil ji, což znamená, že Zoey musí opustit svou střední školu a musí přestoupit na speciální školu pro mláďata (mladé upíry). Jak se s tím Zoey vyrovná a zda si na škole najde přátele, to se dozvíte v knížce :-)

Zrazená - 2. díl (320 str.)
V tomto díle se Zoey stává předsedkyní studentské organizace "Dcery temnoty" a zažívá další vlnu pozornosti směřující k její osobě. Bohužel, v okolí školy začíná docházet k záhadným vraždám, jejichž pojítkem jsou pokousané oběti, které povětšinou vykrvácely. Hlavní podezření tudíž padá na upíry. Ale vraždí skutečně oni???

Vyvolená - 3. díl (272 str.)
V tomto díle se Zoey nevyhýbají standardní problémy s kluky aneb pro kterého se rozhodnout? Na výběr má hned ze tří :-) Nicméně tyhle trable se ukážou jako nic proti tomu, když její kamarádka Stevie Rae nezvládne přeměnu v upíra a umře... ikdyž možná ne tak docela a je z ní nakonec červené mládě ...

Nezkrotná - 4. díl (336 str.)
Zoey to v tomto díle opravdu nemá lehké. Kluka nemá ani jednoho, přátelé se s ní kvůli lžím nebaví a do toho se ve městě objeví krakouni (krkavci). Z toho nekouká nic pěkného...

Díly 1-4


Pronásledovaná - 5. díl (368 str.)
Zoey a její přátelé jsou donuceni pod tíhou okolností opustit Školu noci a ukrýt se v podzemí. Otázkou zůstává, na kolik por ně bude tento úkryt bezpečný, jelikož o zabydlené podzemní chodby se budou muset dělit s nezkrotnými červenými mláďaty. Aby toho nebylo málo, tak se zde objevuje další postava a to nesmrtelného anděla Kalony, jehož přítomnost Zoey řádně zkomplikuje život...

Pokoušená - 6. díl (368 str.)
S postavou Kalony se setkáváme i zde. V tomto díle se dal dohromady s velekněžkou Neferet, která se postupně přidává na stranu zla... Aby vše nebylo jen černé, tak je i co oslavovat - Stevie Rae se dokončila přeměnu a stala se první červenou upírkou.

Vyhořelá - 7. díl (368 str.)
Jak samotný název napovídá, tak tento díl není zrovna nejveselejší. Dochází k úmrtí Heatha (středoškolské lásky Zoey). Ta celou situaci nechce nechat jen tak a vydává se za ním na Onen svět, cítí se vyhaslá a její duše je roztříštěná. Jediný, kdo ji může zachránit je její bojovník Stark. Co myslíte, zachrání ji? Láska se nevyhnula ani Stevie Rae, ale bohužel jejím objektem je syn Kalony, jeden z krakounů. Což je také jeden z důvodů boje mezi Stevie Rae a dalšími červenými mláďaty.

Probuzená - 8. díl (288 str.)
Kniha pojednává o návratu Zoey nejen z Onoho světa, ale také zpět do Tulsy do Školy noci...


Díly 5-8
Předurčená - 9. díl
Lenoibiin slib - 10. díl - dle vydavatelství vyjde v prosinci (ano, ano, předvánoční trh)

No a proč jsem na začátku psala, že knižní tip to bude jak pro koho? Myslím, že tyhle knihy zaujmou čtenáře/čtenářky tak do +/- 20 let. Mě už některé věci potom strašně lezly krkem - úplně jsem si říkala: "Ty jo, ty jsi tak blbá, proč to zas děláš, když víš, že tím ostatní naštveš?!?!" Na druhou stranu nutno podotknout, že nejde o to, že by kniha byla špatně napsaná, ale o to, že je DOBŘE napsaná. Věrohodně popisuje a zachycuje chování, mluvu a jednání puberťáků. 
Možná je mé tvrzení také zkresleno tím, že jsem díly četla tzv. "na jeden zátah" (rozuměj v průběhu 10 dní), tak jsem možná už prostě byla přesycená. Asi bych v tomhle ohledu doporučovala číst s větším časovým odstupem, zhruba v půlce už mě to tolik nebavilo jako předtím. 
Pokud ovšem máte upírskou tématiku rádi/y, tak s chutí do toho :-) Já knihy přečetla s chutí! A to se u knih cení!!!

Pohodový zbytek neděle vám přeje vaše

                                                                                      Evelin  

PS: Děkuju milované, drahé, skvělé a nejlepčejší Zuzu za zapůjčení :-*

22 komentářů:

  1. Školu noci jsem četla! :)) Ale jenom 4 díly...pak už mě to moc nebavilo

    OdpovědětVymazat
  2. Já moc nemusím tyhle upírsko-dívčí romány. Je to způsobeno i tím, že obecně v literatuře moc nemusím ženské hrdinky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato série mi připadne pro mladší ročníky :-) A je pravda, že mužští hrdinové vedou :-) Takový pan Darcy, áááách :-)

      Vymazat
    2. Pan Darcy!! Mega áááách!!

      Vymazat
  3. Zrovna před pár dny jsem na jednu z těch kníže koukala v knihkupectví. Mám totiž tuto tematiku ráda. Tak jsem ráda, že se o ní taky zmiňuješ. Asi si to taky seženu a přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s chutí do toho :-) Ráda si přečtu tvoji recenzi

      Vymazat
  4. Školu noci mám doma, myslím těch prvních 5 nebo 6 knížek, prodávají se nějak v setu.. já ani nevím :D a zatím jsem se k nim nedostala, pořád naháním nějakou doporučenou četbu, ale už teď jí mám dost.. tak jsem si řekla že do Vánoc ještě něco přečtu a pak na to kašlu a už konečně sáhnu po nějaké oddychovce, a Škola noci patří hned mezi mé první favority :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se obávám, že tyhle teen věci už jdou mimo mě. Třeba Pretty Little Liars. To je taky samé omílání dokola, obviňování kdekoho a záhadné ztrácení důkazů. Ale věřím, že tohle je lépe napsané:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zhruba po 4-5. dílu jsem měla naprosto stejné pocity jako ty, asi už jsem na to stará :-) A Pretty Little Liars vůbec neznám!

      Vymazat
  6. Knížky znám, ale skončila jsem tak u pátého dílů. Nějak mě přestalo to nakupovat, ale stejně bych chtěla další díly.
    Asi hlavně ze stejného důvodu jako ty - chování některých postav mi přišlo totálně hloupé. Hlavně asi Zoeyi :D
    A jen tak ze zvědavosti - jak to mezi Stevie a tím krakounem? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně, Zoey mi přišla ke konci jak úplná trubka, úplně bych ji pleštila :-) A co se týče Stevie a krakouna... tak do 8. dílu byli spolu :-) Ne bez překážek a výhrad, ale byli ;-)

      Vymazat
  7. hi! i have seen you like blogs with looks. maybe you like my style and want to follow me...
    fran

    www.showroomdegarde.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. Přiznám se, že pro mě je jediný upír Dracula :) Stokera už asi nikdo netrumfne a tyhle "teen upíři" (Stmívání, Škola noci) mi přijdou trochu trapný :D

    OdpovědětVymazat
  9. Mám ráda tuhle tématiku, líbí se mi zatracované Stmívání a Vampýrská akademie, ale tato kniha se opravdu nedala číst. Mluvím o prvním dílu. Upíři, indiáni, velekněžky, wtf ?? Jedna z mála knížek, kterou jsem nedočetla, a to jsem přečetla opravdu stovky knížek. Abych ji jen nezatracovala, tak asi jeden nápad se mi tam líbil a to bylo to dospívání v upíry. Jednou si ji ještě půjčím a zkusím přečíst až dokonce, ale nevím no, asi jsem už moc stará.

    OdpovědětVymazat
  10. Jelikož čtu co mi přijde pod ruky, tak jsem si taky dala nonstop čtení loni o prázdninách. No a to mám už tři křížky na krku:)))Čekám na poslední díly:)

    OdpovědětVymazat
  11. Upírské knížky a seriály mám ráda a naprosto souhlasím s tím, že jsou někdy tak blbé, že se to číst nedá. Při sledování seriálu The Vampire Diaries mi ten týdenní rozestup mezi jednotlivými díly bohatě stačí, protože jinak bych byla pořád nasraná :D

    OdpovědětVymazat
  12. četla jsem asi dvě knížky a byli skvělé! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Já zrovna čtu 9. díl, ale tak nějak mi přijde, že se už asi tři díly řeší to samé pořád dokola... už mě to nebaví tolik jako první čtyři díly. Ale baví mě Afrodita a její hlášky :-D

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥