neděle 10. února 2013

Když se člověk nesmí mýt ....

Krásné nedělní odpoledne dámy,

jak je po obídku? Já jsem tak nějak nafouknutá, koukám na tenis a u toho se snažím dát do kupy článek pro vás. Dnes nečekejte žádnou recenzi, ale spíše takovou sondu do duše člověka, který má zakázáno se mýt. Ano. Mýt jako umývat. Jako provádět pravidelnou očistu těla. 

Znáte to - večer, po náročném dni si člověk napustí horkou vanu a zarelaxuje si. Nebo si dí prostě jen obyčejnou sprchu a smyje ze sebe všechen adrenalin, problémy, stres. A nebo prostě ráno - člověk se nastartuje, probere a může v pohodě fungovat celý den. No jo, ale co když teda jako ani ráno ani večer. Ani jako vůbec? Prostě NE. A ne třeba pár dní (jako třeba tak do týdne), ale PROSTĚ DO TÉ DOBY NEŽ ZMIZÍ TEN EKZÉM!!! WTF ?!?!?  Co když nezmizí, ptám se paní doktorky. No to by možná mohl být do budoucna problém, odvětí. Mohl? MOHL ??? Můj hlas má asi tak o x oktáv vyšší ladění, před očima mám temno a oči zaplavují slzy. Nevadí, dýchej. 

Dýchám i v lékárně, kde po mě paní chce zhruba 1200,- za všechny kortikoidní mastičky, namíchané mastičky, oleje a já nevím, co ještě. Dýchám co můžu a do očí se pomalu tlačí slzy. Ano, nejen, že se nesmím mýt a za chvíli mě každý pozná po čuchu jako člověka bez obydlí, ale já už na tom bud finančně i stejně! Doufám, že mě vezmou do klubu...

S pocitem naprosté prohry a konce světa/života/ se ploužím domů s marnou představou toho, co tedy budu těch dalších 14 dní do výplaty jíst, když jsem všechny kačáky nechala v lékárně. A jak tedy budu řešit svoji očistu těla.

Tenhle stav trvá přes 14 dní. Už jsem si zvykla. Naštěstí se za mnou nikdo neotáčí. Myslím, že je to hlavně tím, že není léto. Nejnutnější hygienu řeším vlhčenými ubrousky pro mimina. Není to ono a strašně moc si chci napustit plnou horkou vanu té skvělé pěny, co jsem dostala k Vánocům!!! Mastičky nezabírají a ekzém nemizí. Tak nevím. Je to prostě děs. A já mám obavy, že ekzém nezmizí ani do toho léta. Ale lupénka to není, tak mám být ráda.

                                                              
                                                                 Evelin ♥ 


36 komentářů:

  1. Súcitím s tebou, ale viem, o čom hovoríš. S ekzémom mám problémy už dlhšiu dobu, niekedy sú horšie, niekedy lepšie. Doktor mi raz zakázal líčiť sa (mám ho totiž na viečkach a pri ušiach), nelíčila som sa asi dva mesiace a výsledok žiadny. Takže sa bojím, že s tvojím nesprchovaním sa to dopadne podobne :( Môj ekzém je však teraz celkom pokojný, musím zaklopať. Tebe však držím palce a dúfam, že ti tie predražené mastičky pomôžu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arvonko, děkuji ti, je úleva vědět, že v tom člověk není tak nějak sám..

      Vymazat
  2. ach božinku, je mi to ľúto. ja s tým osobnú skúsenosť nemám, ale moja kamarátka nechala dokonca školu kvôli liečbe psoriázy. tiež nič moc. prajem skoré vyriešenie problému!

    OdpovědětVymazat
  3. Jééžiš.. chudáku :(. Budu se za tebe modlit, aby ti ten pitomec ekzém zmizel.

    OdpovědětVymazat
  4. Evelinko, to je šílený :( :( :( Víš, co mě napadlo? :-* Sice je to asi trochu ilegální.. ale co zkusit mastičku z marihuany? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že mastička z konopí má stejné účinky. ;) M.

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem konopné mastičky ještě než jsem šla k lékařce a bohužel mi nepomohly :-(

      Vymazat
    3. Evelinko, aha.. :( Víš, kamarádky babi si to pěstuje ve skleníku, takže si ji i sama doma vyrábí a pomáhá jí. Jinak se určitě drž.. ono to brzy odejde :-* Hlavně klid (všechny tyhle nemoci jsou ze stresu, bohužel).

      Vymazat
  5. NO tak to je síla :( Soucítím s tebou, Evelinko :( Já na ekzémy taky trpím, naštěstí už "jen" na rukách...a musím říct, že mi mizí a objevuje se v závislosti na životních situacích - když jsem v pohodě, i ekzém je v pohodě, jakmile něco řeším, stresuju se, brečím, trápím se apod. mám červené celé ruce...:( (btw. kortikoidy jsem měla několikrát a ani jednou mi ani trochu nepomohly...)

    OdpovědětVymazat
  6. tak to je nářez:-)) já se teda můžu mýt (i když nemáme vanu, jen sprchu), ale podobne jako tebe mě tělo už tři týdny zklamává, v mém případě teda zub moudrosti. Už tam ani není a ještě furt bolí. Za oblbováky proti bolesti jsem taky vysolila majlant, stejne jako za antibiotika a nechtej videt ten ucet od zubaře!!! nejhorší na tom je, že já jsem strašně zlá na ostatní, takže mě pak logicky ani nikdo nepolituje a to je pak ještě horší!!
    přeju ti pohodu, ať se ekzemu brzo zbaviš:-))

    OdpovědětVymazat
  7. Chudaku, to zni strasne. Tak preju, at ti to brzo zmizi, PS: Co zkusit nejakyho lecitele? Tyhle veci maji vetsinou puvod vevnitr a prasky to jen potlaci..Hodne stesti a sil. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně na léčitele nevěřím, pro mě osobně by to byla jen ztráta času :-(

      Vymazat
  8. Jee tak to ti nezávidím :(

    www.diarybylucinda.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Jéje, důležité je být pozitivní. (A já uznávám, že to moc nejde...) Ale ono se to brzo zlepší a pořádně se ve vaně vydrbeš i za ušima, uvidíš. ;) :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mě jednou zakázali mít si asi měsíc obličej vodou, ale to nic nebylo proti tomuhle :/ Tak at se brzy zahojíš ;)
    nemesisjournal.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. neumím si to představit, milá Evelin. Doufám, že se ekzém dá brzy na ústup a vše se vrátí do normálu!!! Nesmíš to vzdávat a klesat na mysli!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to je mi líto :-( Doufám, že se to brzo zlepší.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj... soucitim s tebou, sama jsem zazila v podobnem rozsahu. Nechci znit jako nejaky firmni obchodni zastupce, jen ti doporucit alternativu k pouhemu "vnejsimu mazani", ktera pomohla mne, a to produkty Herbalife. Po dvaceti letech utrap, svedeni, mokvani, facovani rukou v detstvi, nemoznosti se ucastnit mnoha aktivit, plavani atd., jsem ted uz vice nez pet let bez omezeni a ja-kych-ko-li priznaku ekzemu. Vice se rozepisovat nebudu, at nejsem z neceho osocena, jen zkus ve vlastnim zajmu odhodit predsudky, zvaz, pozjistuj a zkus to. Preju hodne sil a brzkou horkou vanu!

    OdpovědětVymazat
  14. Lituju tě. Moc. Snad se to zlepší. Držím palce, vydrž!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Já bych na to šla takto:
    Koupila bych si kyselinu listovou, ať mám vitamíny pro pleť. Minimalizovat chemickou zátěž organismu - nemalovat se, nebarvit si vlasy, žádné gelové nehty atd. Sice ta vizáž bude hodně přírodní, ale co už. Krémovat se čistým bambuckým máslem, nebo ještě lépe vepřovým sádlem. (rennnie)

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj, já měla problém s kůží taky a začala jsem to řešit vnitřně, po všech možných vyšetřeních mi diagnostikovali celiakii a musím držet dietu plus piji bylinné ozdravné a očistné čaje a světe div se, začíná se to lepšit. Pokud je v nepořádku vnitřek těla, tak je to vidět i navenek. Držím moc palce, aby si se toho zbavila.
    Jinak klasická medicína mi na to nikdy nepomohla. :(

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je nemilé, ekzémem trpím pouze na rukách, naštěstí a nejvíc mi pomáhá Dream Cream z Lushe nebo něco od Hadka - mnohem lépe než kortikoidy....

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuju vám vše za krásné komentáře plné podpory, děkuju :-*

    OdpovědětVymazat
  19. Milá Evelins,

    vím, jak se cítíš. S ekzémem bojuju celý život. A možná bych Ti dokázala poradit, tak se kdyžtak ozvi na můj mail: pajajaros@centrum.cz

    bourjoisgirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Evi, to je mi moc líto :( Popravdě si to nedovedu moc představit, snad ti ekzém brzo zmizne :(

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to tě lituju :(
    Já se se svým ekzémem sžila až v posledních letech, celou pubertu jsme nosila dlouhý rukávy a nohávy, aby nebyl vidět. Potom se mi začalo tvořit něco jako... asi znáš Romana Vaňka :/
    Už aby bylo jaro, mín oblečení, sluníčko, pohoda...to pomáhá

    OdpovědětVymazat
  22. Ještě jedna rada od kamarádky, ale nevím co to máš a kde - koupit si v lékárně čistou sůl z mrtvého moře, rozpustit ji a umývat to tím. Krásně to prý vysuší (pokud to mokvá) a pak ošetřit konopnou mastičkou. Ale nějakou hardcore, s thc :-) Jinak přeju, ať je to brzo pryč! (rennnie)

    OdpovědětVymazat
  23. Ještě jednou všem moc děkuju! Tahle podpora pro mě moc znamená! jste zlaté! :-*

    OdpovědětVymazat
  24. Drahá Evelinko,
    s ekzémem mám také zkušenosti. Od malička mě trápí, střídají se klidové stavy s těmi bouřlivějšími. Jako maličkou mě museli uvazovat za ruce k postýlce, protože jsem byla věčně od krve, jak jsem si to podvědomě dřela rukavičkami. Nejhorší bývaly podkolenní a loketní jamky, krk a okolo rtů (plus rozpraskané koutky). Vypadala jsem jak Marfuška s rudými rozškrábanými tvářemi. Nic hezkého. Zvlášť na střední jsem to hodně prožívala, protože okolí a jeho poznámky na sebe nenechaly čekat.
    Teď už je to několik let lepší, mám ekzém jen kolem koutků, na očních víčkách, na tvářích podél spodní čelisti, trochu na krku a jinak flíčky po celém těle. Nejvíc mi pomohla mastička Protopic, jestli znáš, a krém z lékárny Lipobase Repair (psala jsem o něm na blogu v článku o balzámech na rty, na to je totiž skvělý). Ale nic není úplně stoprocentní, atopický ekzém je boj na celý život. Hlavně se musíme snažit být co nejvíc v pohodě, protože (jak už se tu psalo výše) ten ekzém reaguje na "vnitřní" zdraví a vyrovnanost. Když máš stres, je to horší, když jsi šťastná, lepší se ekzém. Určitě mi to potvrdíš.
    Jinak s tím koupáním... Největší zlo je chlorovaná a tvrdá voda. Mně tedy sprchování zakázáno úplně nebylo (doporučovali jen omezit), ale abych řekla pravdu, tak je mi strašně nepříjemné, když z té vany vylezu a osuším se, že bych nejraději vyskočila z kůže, jak všecko svědí a pne se a je suchá celá kůže. A to používám výhradně hydratační sprchové gely nebo krémy a ještě se pak musím natírat mlékem. Bez toho by to nešlo, ale i tak je to špatné.
    Nicméně se to snažím brát sportovně, "matlátko" (jak mu říkám) je můj druhý partner :) a nepřipouštím si, že by to bylo něco nenormálního.

    Přeju Ti, aby se ti ekzém co nejdřív zahojil a dostal do klidového stádia, aby sis mohla dopřát tu horkou vanu.

    Zdravím a posílám kapičku štěstí po větru... :-*

    Runa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Runo, děkuji ti za krásný komentář! Jsem ráda, že v tom nejsi sama a měla bych se z tvého přístupu poučit! jenže tohle je pro mě všechno nové a tak prostě trpím a moc si to beru :-( Moc dobře vím, že fyzičko souvisí s psychikou, ale momentálně se nedokážu "hodit do pohody" a celou tuhle etapu hodit jen tak za hlavu :-( Ale moc se snažím!!!
      Snad to štěstíčko za chvíli dorazí :-*

      Vymazat
    2. Jé, to jsem nechtěla, aby to vyznělo tak blbě! Jsem já to ale "vyloženě taktní" člověk... Samozřejmě, že pokud jsi s ekzémem chvilku, bude tě to nějakou dobu štvát. A hodně štvát. :( Ale zkus to překonat a soustřeď se třeba na nějaký koníček a snaž se zapomenout, že je něco nepříjemného. Hlavně je potřeba se furt mazat, což je otrava, ale nutnost.
      Já jsem se dozvěděla hodně informací z http://www.atopickyekzem.org/, tak třeba ti to taky pomůže. A fakt doporučuju mezi lékama na promazávání ten Lipobase Repair. Sice píšou jednou denně, ale já se mažu co hodinu a kožní mi to schválila. Je to lepší. Ono to teď bude třeba vypadat jako reklama, ač není, všechno jsem si koupila sama, nikdo mi nic neříkal a nedal. Bylo to jedno odpoledne, kdy už jsem fakt byla zoufalá, že mě všecko kouše a k doktorce to bylo daleko, tak jsem zkusila v lékárně tenhle krém a už ho nedám z ruky. Právě si s ním mažu koutky. :D
      Snad Ti aspoň něco z těch řádků pomůže...

      Krásný večer

      Vymazat
  25. Tak to je nepříjemné, mně stačilo když jsem měla prst v dlaze a nesměla jsem se často mýt, abych tu dalhu moc nesundávala :@
    Ale přeji, ať Ti ekzém brzy zmizí :-))

    OdpovědětVymazat
  26. Holka, držím pěsti, aby to bylo co nejdříve OK! (jinak bych ti taky navrhla nějakou alternativní léčbu, ale už jsem četla, že to odmítáš... možná je to škoda, člověk někdy nemá co ztratit:-))

    OdpovědětVymazat
  27. Nech ty kortikoidy, neznám snad nikoho, komu by pomohly. Naopak mám velká doporučení na konopí, tak to zkus a možná budeš překvapená :-) Kortikoidy jsou fakt akorát pro zlost, ani většina odborníků už je dneska nedoporučuje. Moje sestra má atopický ekzém, tak to občas zkoumám :-)

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥