čtvrtek 14. února 2013

Valentýn

Příjemné čtvrteční ráno,

dnes tady mám pro vás článek na téma "Valentýn". Nejdříve jsem tento článek chtěla strašně moc napsat a měla jsem potřebu se k němu vyjádřit, pak mě tohle nadšení zase nějak  opustilo a teď? teď jej prostě napíšu, abych tak nějak měla čisté svědomí :-) Navíc jsem na FB dávala fotku s rozpisem článků na únor a nerada bych vám nějaký článek dlužila, že jo :-)

Pro mnohé je Valentýn hloupý americký svátek a ne všichni vědí, že svátek sv. Valentýna se slaví především v anglosaských zemích a to právě dnes, 14. února. Jedná se o svátek lásky a zamilovanosti. 
odkaz
Traduje se, že tento svátek je odvozen od svátku Lupercalia, který se slavil ve starověkém Římu. Večer před 14. únorem se do urny dávaly lístečky se jmény dívek a každý mladý muž si poté tahal jednotlivé lístečky. Dívka, jehož jméno si muž vylosoval, se poté měla stát jeho "láskou" v následujícím roce. 

Další legenda praví, že je tento svátek znám až díky knězi Valentýnovi. Tehdejší vládce Říma Claudius II. zakazoval svým vojákům, aby se ženili či jen zasnubovali. Měl obavy, že by tito vojáci chtěli zůstat se svými rodinami a jeho armáda by byla oslabena. Kněz Valentýn s tímto krokem nesouhlasil a tajně oddával mladé páry. Z toho důvodu byl zatčen a poté také 14. února popraven.

Svátek Luprecalia a oslavy mučednictví sv. Valentýna de facto splynul v jedno a vznikl tak romantický svátek zamilovaných.

V posledních letech se svátek šíří celou Evropou a to zejména z komerčních důvodů. Přiznejme si, být obchodník, tak udělám co nejvíce, abych prodala co nejvíce věcí s motivem srdíčka :-) No jo, holt žijeme v tržním hospodářství, že :-)
odkaz

A jak celý tenhle svátek vidím já? Když jsem studovala na střední škole, tak jsem strašně moc chtěla tenhle svátek slavit. Jen že tak nějak nebylo s kým. Pak jsem na vysoké škole našla svého drahouše a bylo to :-) Plyšáčci, přáníčka a tak, však to známe :-) Posledních pár let už začínám mít k tomuto svátku poměrně vlažný vztah. Nechodíme na žádné honosné večeře, nedáváme si drahé parfémy či šperky, spíš tak nějak decentně. Uvařím večeři, dáme si pusu a nějaké to sladké kokinko :-) Prostě žádné velké cavyky :-) V posledních dnech je největším dárkem to, že se doma vůbec s drahým potkáme, aniž by jeden z nás ještě spal :-)

A jak jsem to vyřešila letos? Jedny trenýrky (ať má drahý do čeho prdět), až zblazne ty Studentské pečeti a Bounty, co dostane k tomu :-).

Samozřejmě nikomu tento svátek neberu, ať každý slaví/neslaví dle svého přesvědčení :-) Jen prosím nezapomínejme, že jeden dárek v roce se nevyrovná tomu pocitu lásky a malým projevům náklonnosti po celý rok.

Co vy? Slavíte tenhle svátek?

                                                               Evelin    
PS: Historická fakta jsem "ukradla" z článku z Wikipedie (zde)

13 komentářů:

  1. já mám k Valentýnovi docela neurální vztah, nevím, jak by se měl slavit, neb jsem k němu nebyla vychována a nikdo mi neřekl, jak by tento den měl probíhat, což nemám ráda, o velikonocich a vanocich clovek presne vi, co a jak...
    no, takze já čekám, že dostanu kytku, protože aspon jednou za uherský rok....a je mi fuk, jestli je to k valentynovi nebo protoze sme vyhrali treba v hokeji...chci kytku!!! zasloužím si ji :D Meduňka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mě taky ne, takže improvizace :-) A máš naprostou pravdu - kytku si rozhodně zasloužíš!!!!!

      Vymazat
  2. Já proti tomuhle svátku nic nemám, ovšem to neznamená, že bych toužila dávat i rozdávat nějaké osrdíčkované blbosti. :) Udělám to asi nějak podobně jako Ty - večeře, malý dárek... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně, však ty srdíčka všude už jsou spíše kýč :-(

      Vymazat
  3. Já tento svátek, přiznám se, moc neřeším ... ;) Já raději 1. máj :). Na druhou stranu, nikoho neodsuzuji a určitě je krásné, jak to u Tebe probíhá.. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Valentýn jsem "slavila" jen jednou v životě a to mě dalo dohromady s mým přítelem, nikdy před tím a ani po tom jsem po oslavě tohoto svátku nezatoužila :-) Přidávám se, také upřednostňuji první máj :3

    OdpovědětVymazat
  5. Moc milý a otevřený článek. Jen se přiznám, že moc neberu anrgumenty - jeden dárek v roce se nevyrovná pocitům náklonosti celý rok. Přijde mi, že tohle se dá aplikovat na všechno - narozeniny (dárek na narozeniny? proč? má mi dát dárek, když si na mě vzpomene), Vánoce (ahááá, tak dárek na Vánoce, ale celý rok nemá čas), atd. Myslím, že je milé dát si dárek při podobných příležitostech a málo kdo má asi tolik peněz, aby kupoval každý týden drahé věci. Přitom mě třeba pár drahých věcí za rok potěší víc, než každý týden čokoláda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to myslela opravdu jen na toho Valentýna, opravdu :-)

      Vymazat
  6. Evelin, máme to skoro podobně.. Dřív jsem milovala honosné večeře, dárečky, sladkůstky a další ptákovinky na Valentýna..v poslední době jsem ale ráda, za každou volnou chvilku, kterou s přítelem trávím..dnes jsem se třeba viděli jen půl hodinky na kafču, hold škola a práce :( Ale na malou maličkost si vzpomeneme určitě aždý z nás :) já jsem koupila čokoládové srdíčko Milka..(Doufám, že se přítel podělí..hihi :D)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Evelin,
    Valentýn v podstatě slavím a neslavím - například včera mě nečekaně přepadla doma sestřenka a řekla, pojď zajdeme na čaj. No jelikož jsem strašný žrout tak jsem jí přesvědčil abychom si zašli na něco k jídlu. Byl to naprosto luxusní gastronomický zážitek. Opravdu paráda Navíc jsme tam k tomu potkali naše známe. Byla sranda a jídlo bylo delikátní...
    Prostě neplánovaný sv. Valentýn, který rozhodně nebyl svatý :)
    PS ( ty trenky bych taky uvítal :D )

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥