pátek 5. dubna 2013

kniha "Hračka"

Krásný pátek! Konečně tady máme zase vidinu víkendu :-) Sice byl tento týden pracovně o jeden den kratší, ale na náročnosti mu to aspoň u mě nic neubralo, ufff. Mám pro vás nachystanou takovou mini recenzi na knihu Hračka od spisovatelky Sylvy Lauerové.

Z popisu, který najdete všude na internetu se dozvíte, že jde o:

Komerční erotický román, jehož děj se odehrává v luxusním privátním letovisku na Seychelských ostrovech, kam létají světové celebrity, aby si zde odpočinuly od neustálého sledování médií. Hlavní hrdinka, Češka Markéta, zde působí jako terapeutka, setkává se se svým osudovým mužem a prožívá vášnivou romanci. Syrový popis sexuálních scén a přímočará otevřenost při popisu myšlenkových pochodů ženy-predátorky sahají až za hranice normality. Kniha je především o lásce, ale rozkrývá čtenáři nebezpečnou hru lidského ega, spojenou s tělesnou posedlostí a manipulací.

" Hračka je o sexu, pouze sexu a zase jen o sexu... a pak ještě o lásce a posedlosti a manipulaci."

A co se dozvíme z webových stránek autorky (zde)? 

... hračka se neohlíží na míru obecného vkusu, neptá se co je ještě úměrné a snesitelné, nesnaží se tvářit jako literatura světového formátu a nepodbízí se sofistikovaným čtenářům, aby uspokojila jejich náročné cíle. Jde si svou cestou a reakce české čtenářské veřejnosti to jen potvrzuje. Osciluje mezi naprostým nadšením a odmítavým odporem - je slyšet slova jako sex-bible, vzrušující, otevřené, konečně kniha, která má říz a styl, nekonvenční a hypnotizující, někdo nazývá knihu komerčně podbízivou, pro jiné je zajímavým literárním počinem, pro třetího kýčem, vyskytl se názor, že román je naprosto frigidní, hloupý a nudný, že je trapným spiskem, pro dalšího čtenáře byl vulgární, pornografický a zcela nepřijatelný. Na webových stránkách Hračky si čtenáři dokonce téměř vjeli do vlasů. Pokud by román byl zcela "normální", buď jako špatný nebo dobrý, rozhodně by si však nevysloužil desítky jmen a přirovnání. Hračka rozhodně splnila svůj účel. Málokoho nechala lhostejným.


A jak jsem na tom já?
Mě osobně kniha štvala. Ano, erotické pasáže byly "popsány" lépe než v 50 odstínech a možná působily i věrohodněji, ale... prostě jedno velké ale aneb pro mě několik vad na kráse... Vadí mi:

  •  jak se knihou prolíná minulost jménem Dirck s přítomností jménem Tom
  • že se hlavní hrdinka chová jak puberťačka a její fňukání (Tomášku...bla bla... on mě oslovil jménem, jupííí, bla bla,...). Takhle se prostě dospělá ženská, která si je vědoma své sexuality NECHOVÁ
  • nereálnost celého příběhu
  • ikony smajlíku v celé knize
Tyhle všechny body mi četbu knihy tak nějak zkazily. Pro je celá je tato kniha tak trošku blbost a ztráta času. jedné, co se na knize povedlo jsou aspoň ty erotické scény, které jsou poměrně čtivé. Otázkou zůstává, jestli je to moc nebo málo.





Hodnocení: 3/10 

Já čtu ráda a někdy i hodně. Myslím, že nejvíce zvládnuté na celé knize bylo PR, bohužel. Neříkám, že je kniha špatná, to ne. Ale neoslovila mě ani jedna postava z celé knihy. Mrzuté. Pokud máte rády lechtivější četbu, kupte si v levných knihách červenou Harlueqinku. Zaplatíte míň peněz a požitek budete mít podle mne stejný. 


                                                                                                                   Evelin♥



10 komentářů:

  1. Uf, tak do tohohle nepůjdu ani náhodou... :D V Harlequinkách aspoň nebývají smajlíci. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dyť!!!! Zlaté červené karklekýnky v trafikách za výprodejovou cenu 15kč!!!

      Vymazat
  2. Mě to připadá, že po bublině kolem Odstínů šedi se začalo honem honem vydávat jakože erotické čtivo, aby se prostě svezli na vlně zájmu dokud to jde. Takže se na trh dostane kdejaká pitomost.
    Ren.

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem četla kdysi dávno, dokonce jsem si ji i koupila jako odměnu za nějakou zkoušku. Taky mě moc nenadchla, čekala jsem od ní trošku více. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano... podle recenzí jsem čekala zase nějakou pecku a kde nic tu nic...:-(

      Vymazat
  4. A nečetla jsi toho Tichošlapa? Já od Lauerové četla jen Jumaroro a to se mi fakt líbilo, hlavně jsem ten závěr vůbec nečekala!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nečetla... Tak zkusím sehnat to Jumaroro, uvidíme... Děkuju za tip!

      Vymazat
  5. Zní to jak pěkná kravina, a co ti smajlíci tam? :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já si takhle nadšená koupila knížku Posedlost od Emily Maguire a díky bohu, že to bylo z levných knih, prt. kdybych za to dala větší peníz, tak si trhám vlasy... Podle anotace se to zdálo jako super čtivo, ale prostě ten děj byl idiotský a některé scény až nechutné...:-/

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥