pondělí 17. března 2014

Nesbo ??? ANO, prosím !!!



Příjemný pondělní večer,

o tom, že jsem velký fanda Jo Nesbo asi víte. Stejnou (ne-li větší náklonost) chovám k hlavnímu hrdinovi těchto severských knih, a to Harry Holovi. Hole je prostě borec. Sice trošku alkoholik, ale skoro 2 metry živé váhy a atletické postavy. kdo by si nepřál ten pocit bezpečí a obejmutí od velkých rukou.

Troška teorie: Červenka je třetí díl knižní série s hlavním hrdinou Harrym, ale zároveň také prvním dílem tzv. "Oslovské trilogie", kde je popisován případ nelegálního pašování zbraní do Norska spojený s úmrtím Harryho kolegyně Ellen. Tato dějová linka je ústředním motivem v knize Nemesis a závěr nás čeká v Pentagramu. Je také třeba podotknout, že v originále tato kniha vyšla už v roce 2000, v českém překladu se poprvé na českých pultech objevila v roce 2005, pod názvem Červenka nese smrt (nakladatelství MOBA).

Oficiální termín prodeje této knihy byl stanoven na tzv. knižní čtvrtek, který bude teď - 20.3. 2014. Budete moci sehnat Červenku nejen v tištěné formě, ale také e-knihu či audio knihu. A co to znamená? Že se jen 3x vyspíte a můžete utíkat do knihkupectví pro knihu, která rozhodně stojí za to! Já se přihlásila do konkurzu na reading copy a mohla si ji přečíst v předstihu ve své čtečce, za což moc děkuji
Červenka
via Kniha Zlín
Už od začátku knihy je to prostě Harry. Tvrďák a cynik se smyslem pro spravedlnost a citem pro řešení záhad. Jenže už na začátku se Harrymu nevydaří jedna policejní akce a omylem postřelí agenta americké bezpečnostní agentury. Za odměnu (nebo za trest) je převelen k tajné službě a papírování, kde by vše mělo být v poklidu. Jenže to by nebyl Nesbo, kdyby se Harrymu nedostalo do rukou hlášení o nábojnicích do nejnebezpečnější zbraně atentátníků.

V knize není jen jedna dějová linka, ale je jich rovnou několik. Hlavní linie jsou vlastně dvě. Jedna probíhá za války, píše se rok 1944. Střídá se prostředí fronty a také vojenské nemocnice. Dychtivě sledujeme osudy norských vojáků, kteří bojovali v zákopech. Jeden z hlavních postav - Daniel Gudeson je na frontě zastřelen a pohřben v masovém hrobu. Jenže jak potom vysvětlit fakt, že právě v lazaretu se poté zjeví zraněný voják, který tvrdí, že je právě Daniel? Druhá linie je současné Norsko na přelomu let 1999 a 2000. A válečný veterán, který od svého lékaře právě vyslechl konečný verdikt, ale před svým koncem musí ještě něco stihnout... je to onen Daniel? Daniel, jehož hebrejské jméno znamená "Bůh je můj soudce"? Člověk, který chce vyrovnat staré účty? Vždyť zrada je ústředním motivem celého příběhu, bez ohledu na rok, ve kterém se děj odehrává.

Červenka je naprosto dokonalá detektivka, která nepřekračuje hranice tohoto žánru (oproti pozdějším knihám, např. Sněhulák). Zápletky nejsou překombinované, ale přesto naprosto brilantně popsané a na konci knihy do sebe zapadnou dokonale jako poslední dílek puzzle. Malé nesrovnalosti mohou nastat s postavami, jelikož ta severská jména nejsou nic na mě :-) A jako bonus se v této knize poprvé setkáváme s Rachel a jejím synem Olegem,kteří nemalou měrou zasáhnou i v dalších dílech o detektivu Holeovi.

- nakladatelství: Kniha Zlín
- cena: 332 kč (nakladatelství ZDE)
- hodnocení: 10/10

Co vy, taky milujete Harryho? Nebo jen Nesba? A půjdete ve čtvrtek do knihkupectví?

Evelin
         

21 komentářů:

  1. já nechápu proč se to nevydává postupně. Mám doma nepřečtený pentagram, znamená to, že ho nemám číst a počkat na tuto knihu a pak ještě na Nemesis? ach jo, já se picnu.
    Jinak jsem zatím přečetla jen spasitele a styl se mi líbil. Jen nerada alkoholiky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barusko,komentar pro tebe je pod prispevkem USB,nejak me to dnes zlobi ta technika :-)

      Vymazat
  2. Já cyniky ráda a Harryho taky. A Červenku už jsem taky stihla ve čtečce! HEČ! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jde o to,ze drive na knizky od Nesba měl vydavatelska prava někdo jiny a Kniha Zlin je dovydavava zpetne. Kazdopadne,ve ct si kup Cervenku a muzes zacit :-) Jak Pentagram,tak Nemesis uz byly vydane ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je mi jasné, že byly vydané, když to mám doma :D pro cervenku si skocim :) ale já ted nejak nestíhám číst, stále jen spím :D

      Vymazat
    2. Ja su marná :-D :-D :-D

      Vymazat
  4. Mám tady připravenou Nemesis, ale musím počkat, až se dostanu do té správné nálady... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemesis je jedna z nejlepších! Tu fakt doporučuju!

      Vymazat
  5. Já mám zatím Nesba neuspořádaného, zatím jsem četla jen Nemesis a Pentagram, ale mám v plánu přečíst si celou sérii s Harrym Holem postupně a od začátku - jen kdyby to nebylo v knihovně pořád vypůjčené!!! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty brďo, já to zkoušela taky nejprve přes knihovnu, ale čekací doba byla přes 2 měsíce, tak jsem si je raději koupila :-D

      Vymazat
  6. Otevřu Instagram, je tam Nesbo, otevřu Facebook, je tam Nesbo. To samé s blogama. Skoro se bojím otevřít ledničku, aby tam nebyl Nesbo. Du háje, dyť já si ho už jednou budu muset taky přečíst :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by na tebe Nesbo vykoukl z lednice, tak chci tvoji lednici :-D!

      Vymazat
  7. Moc to nechápu, omlouvám se :). Je to ten STARÝ (itřesný a špatný) překlad a kniha má jen nový háv? Nebo je to nově přeloženo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to novy preklad i novy prebal. Jen Harry zustal :-) Taky jsem cetla prvni preklad,Cervenka nese smrt a cist se to dalo...ale ne tak dobre,jako tato verze ;-)

      Vymazat
  8. Zatím jsem mu nepropadla, ale jelikož má muž pěkně se rozšiřující Nesbovskou sbírku, tak až budu mít více času, určitě po něm půjdu. (Po Nesbovi, svého muže už mám... :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli mu chces udelat radost,tak mu zitra Cervenku kup ;-) A po Nesbovi urcite bez,je to borec :-) akorat v nekterych knihach (treba Snehulak) jsem mela pocit,ze jde nekdo po me :-)

      Vymazat
  9. Takže jsem asi udělala chybu s tím, že jsem si nejdřív přečetla Sněhuláka. Nějak mě od čtení Nesba odradil. Jestli je tohle opravdu JEN detektivka, tak tomu dám asi ještě šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sněhulák je už takový hardcore :-) Je to spíš thriller než detektivka, takže určitě to zkus, bát se nebudeš ;-)

      Vymazat
  10. Nesbo s Harrym jsou moje srdcovka :) Hned včera jsem si knížku musela koupit a už čtu jak vzteklá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že v tomto jsi taková moje spřízněná duše :-) Já knížku přečetla ve čtečce, ale stejně jsem ve čtvrtek naklusala do knihkupectví :-) Aby mi nechyběla do sbírka :-) A jak se ti knížka zdá?

      Vymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥