středa 13. června 2012

Malovat či nemalovat...?!?!

Hezký deštivý podvečer,

tak nějak si dávám pauzu od učení a přemýšlím. Přemýšlím nad kosmetickým průmyslem. A nad tím, jak se mu některé (někteří) podřizují. Bezhlavě. A nad tím, jak jej některé ignoruji. Ustavičně a tvrdošíjně a s odhodláním.

Já nechci nikomu nic vnucovat ani cpát. Tímhle článkem tak nějak jen vyjadřuji svůj názor. Je to každého rozhodnutí, jestli se bude malovat či ne, či se o sebe starat. Naprosto. A já toto rozhodnutí respektuji. Udělala jsem si malinký průzkum a jen se s vámi chci podělit o pár postřehů z mého okolí.

  • ve svém okolí se pravidelně setkávám a stýkám zejména se stejným pohlavím (rozuměj kamarádky/kolegyně)
  • z toho se jich maluje a stará o svůj vzhled "pouze" polovina (maluje se každý den do práce)
  • z těch, které se do práce/školy nemalují, tak 3/4 z nich se nemalují ani když jsou třeba někam večer, většinou prý jen na významnější události (ples, aj.)
Chci se zeptat, jestli vám to připadne běžné? Nelíčit se... Mě je to asi fuk, je to každého věc. Já bych ale do práce nenalíčená nešla. Je to prostě moje přesvědčení, můj standart. Navíc mám přetrvávající pocit, že jsem minimálně sestra ošklivého kačátka a mám potřebu se vylepšit.

Co mě ale zaráží je naprosto zřejmá netolerance a opovrhování druhé skupiny. Holky co se nemalují jsou samozřejmě nad věcí a naprosto povznesené nad tak povrchními věcmi jako jsou kosmetika, líčidla a krém. A ony přeci nemají potřebu se líčit, jelikož jsou chytré a nejsou žádné zlatokopky s umělými řasami. A stále jsou povznesené.
Holky co se malují, tak zase velice nechápou, jak se někdo může nemalovat, že to snad v dnešní době již patří k jakémusi "hygienickému standartu". 

Já jsem tak někde na půli cesty... .Holka nemusí být zmalovaná, však to taky není ani hezké, ale myslím, že zakrytí rašících červených pupínků na obličeji nikoho nezabije, stejně jako řasenka na očích..Ale je to jen můj názor asi... Nevím...

zdroj
zdroj
zdroj


Jak to vidíte vy? Líčit či nelíčit?


Hezký den vám přeje
Evelin ♥ 

27 komentářů:

  1. líčím se denně již 15 let a nehodlá na tom zhola nic měnit. Myslím, že nechodím zmalovaná, ale moje pleť prostě potřebuje sjednotit a bez řasenky si připadám jako nahá! Poslední dobou se už necítím dobře ani v nezvýrazněném obočí. Jinak nepotřebuju linky, stíny, rtěnku, ale bez makeupu a řasenky si den neumím představit.... nicméně mám kolegyni, která je sama od sebe tak krásná a výrazná, že se líčit nemusí a každý na ní může oči nechat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovým ženám (přirozeně krásným) závidím! Což ovšem není případ některých mých známých... a právě tohle moc nepochopím. Mám to jak ty - make-up, korektor a řasenka je pro mě prostě nezbytností!

      Vymazat
    2. Souhlasím, holky. Mám kamarádku, která má ve výbavě jen řasenku a stačí to. A znám takové, které nepotřebovaly ani tu řasenku.... Ale já nejsem ani jeden případ. Ale zase to nepřeháním a o víkendu, když jsem doma, tak se taky nemaluju. (rennnie)

      Vymazat
  2. Občas se taky prostě nelíčím, třeba když jdu jen do obchodu/na poštu/do lesa/mám blbou náladu.
    A jak se kdo líčí/nelíčí je jeho věc. Mám kamarádku, která se maluje tak, že vypadá, že má na obličeji masku, a mám spoustu kamarádek, které vůbec nepovažují za nutné se každý den (nebo vůbec) líčit. Spíš mi připadá smutný přístup "večer si umyju obličej čistou vodou a tím končí denní péče o pleť". I když to je asi taky každého věc. Nevím, no. Jeden tábor bude dokola omýlat svoje argumenty, druhý zase svoje, nikdy se nedohodnou... Já taky nepatřím ani do jednoho z obou táborů. A maluju se jinak v 93% případů, když někam jdu (aspoň řasenka, korektor a tvářenka... make-up zase tak moc nepotřebuju.:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak, o víkendu se nelíčím. Nechce se mi a připadne mi zbytečné takto zatěžovat pleť, když jsem zalezená doma :-)
      A přesně jak říkáš, připadne mi spíš smutný ten přístup k péči o pleť - je sice hezké, že je slečna hezky nalíčená, ale na druhou stranu, ja bude za 30 let vypadat, když se neodličuje, že...

      Vymazat
  3. No jasný, je to každé věc, zda se líčit bude či nikoliv, ale ruku na srdce, určitě jste si taky občas řekly, že té paní by to vlastně docela i seklo, kdyby o sebe trošku pečovala. Takže mám-li odpovědět na tvoji otázku, tak za mě ano, líčit se. Myslím si, že líčení k ženě patří. Navíc stačí málo, sjednotit pleť, upravit obočí, nahodit tvářenku a řasenku a hnedka vypadáme tak nějak svěžeji a upraveněji a ani nad tím nemusíme strávit věčnost.

    Jinak chápu, když se někdo nechce líčit nebo ho to prostě nebaví, ale nemám ráda lidi, co se chovají jako tvoje známé. Jakmile někdo začne prohlašovat, jak je strašně v pohodě a že nedělá tamto a támhleto, protože není tím a oním a čiší z něho, že protože danou věc nedělá už je jaksi z principu chytřejší a tedy jaksi ehm lepší než ostatní, tak podle mě opak je pravdou. Já jim tohle upřímně vůbec nežeru, kdyby byly tak strašně v pohodě a samy se sebou spokojené jak říkají, tak nemají potřebu se nad někým povyšovat a shazovat jej aniž by vůbec věděli, co je zač, podle mně takový člověk není v pohodě vůbec, spíše má dost komplexů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tendruhý odstavec mi tedy mluví naprosto z duše!!! Úplně jsi to vystihla a skvěle mě doplnila!

      Vymazat
  4. Přijde mi divné se malovat, když jsem doma sama a nikde nikdo .) když jdu vynést smetí, tak se vážně nemaluju :) Na přednášky chodím lehce namalovaná-občas make-up, vždycky řasenka a tužka na oči. Když jsem s přítelem, tak si nechávám víc záležet, ale když jsme spolu třeba na chatě, tak se nemaluju (koneckonců, jednou to přijít muselo a on musel pohlédnout na mou nenamalovanou tvář, ať si zvykne .D). Ale chápu ty, co se nelíčí, ani se třeba nekrémují-vidím to na mamce, která je po 12ti hodinové ráda, že je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si oči líčím i o víkdu, nedávám třeba makeup,ale řasy musím, kdyžje nenahodím, tak se i rodiče ptají, jestli mi něco není, že vypadám nějak jinak, divně....a minule jsem přišla bez řasenky do prace a kolegyně se lekly a řekly mi, at s tim rychl eneco udelam :)

      Vymazat
    2. Haninka: Já SVÝM způsobem chápu ty co se nelíčí, alw OPRAVDU nechápu ty, které se nekrémují. Taky chodím domů někdy po 12-14 hod a jsem ráda, že jsem ráda! Ale neodlíčená jsem a nenakrémovaná jsem za posledních 10 letech šla spát 5x. Ano, vždy s opilá a se zbytky koordinace akorát tak směr postel.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Meduňka: Já ne, mě se prostě o víkendu asi nechce :-)

      Vymazat
  5. Taky bych do práce nešla nenamalovaná ani za nic:), ale když jsem sama doma a nikam se nechystám nechávám pleť odpočívat a nelíčím se. Upřímně docela závidím holkám co mají pleť bez chybičky a nemusí se líčit. Mám kamarádku, která to takhle má a jí to prostě bez nalíčení strašně sluší, mě by se lidi lekli:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně jak ty :-) Raději přijdu pozdě, ale namalovaná. Bez líčidel jsem prostě vyblutá a vypadám jak nemocná :-)

      Vymazat
  6. Spíš líčit. Co mě ale dostává je, když je na toto téma nějaký článek třeba na idnes a více než 75% chlapů tam napíšou, že mají rádi holky nenalíčené, přírodní.. jako třeba nějaká tam na fotce. A bác ho - ta má všechno :D, jen ne výrzané. Chlapi vidí až když ty barvy řvou nebo je člověk moc oranžový, má modré stíny, ale nějaká řasenka, korektor, make-up, pudr a dokonce tenká linka a béžové stíny? Pro chlapa neviditelné - tahle je nenalíčená a přírodní. Jen občas ty přírodní vypadají nějak divně :D, to když nalíčené nejsou. To je mi záhada :), jak oni ne/viděj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky se mi zdá, že má mužské pokolení někdy problém s jasností vidění :-)

      Vymazat
  7. Skvělý článek, milá Evelins. Každopádně mě docela pobavily ty dva tábory u vás v práci - "ženy nalíčené" versus "ženy nenalíčené", to je jak děti ve školce ;-). Já sama bych si připadala bez pár patlátek jako nahá, líčím se jemně, lehce, ale přesto na sobě "něco mít" musím. Už mám grif, tak mi stačí 10 minut a jsem úplně jiná Vivi :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi, je to přesně jak říkáš - ač ženy plnoleté (některé mnohdy i dvakrát), tak chování tomu zcela neodpovídá. Nejen věku, nýbrž i postavení v dané instituci a to mě zlobí možná malinko více.
      Za roky strávené zkrášlováním a zušlechťováním mého obličeje jsem také našla svůj systém, a přesně jak říkáš ty - stačí 10 min a ze zrcadla kouká něžný upravený člověk.

      Vymazat
  8. Moc se mi líbí, jak krásně jsi vystihla situaci v prvním odstavci! :) Já osobně se líčím, do školy pokaždé a když někam vyjdu, tak téměř v každém případě také. V létě se ale líčím o něco méně. (Což stejně není moc poznat, raději sázím na lehčí, jemnější make up) A doma chodím pro změnu ráda "nahá". (tedy bez veškerých malovátek) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! A mám to přesně jak ty, líčím se vždy, když někam jdu, o víkendu bez - aspoň mě to nezdržuje a má pleť si odpočine :-)

      Vymazat
  9. já jsem se začala nějak více malovat až po 15. narozeninách, ne že by se mi to nelíbilo ale nikdy jsem neměla potřebu se nějak namáhat s líčením. postupem času jsem se začala líčit, ale neznamená to, že bych bez nalíčení nevyšla z baráku. I můj přítel říká že mi to více sluší bez nalíčení a tak se líčím jen pro sebe a pro zábavu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se začala líčit na gymplu, jen tak zlehka - řasenka a korektor na akné. Teď už teda provádím §celou proceduru" :-) - stíny, make-up, tvářenka. Ale musím teda říct, že ne z povinnosti, ale prostě mě to baví :-)

      Vymazat
    2. Tohle je moc prima článek, taky nad tím občas přemýšlím. Jednoho jsem si všimla: Že málokterá (ale existují) z těch, co se nelíčí se vedle krásné ženské necítí dobře. A pak ani nevypadá dobře.

      Myslím, že by se nemělo zakládat ani na zmalované kráse ani na naprosté ignoranci všech líčidel. Prostě vždycky poznat tu pravou příležitost:-)

      Vymazat
    3. Ano - zlatá střední cesta myslím se platí i zde :-)! A taky všeho s mírou :-)

      Vymazat
  10. hezký článek, hezké zamyšlení:-).
    s tímhle článkem jsem se k tobě přihlásila do čtenářů:-).

    já sama se líčím hodně a denně a cítím se tak dobře, a plně respektuju to, že někdo se nemaluje a taky se cítí dobře.
    já mít to sebevědomí vylézt na ulici nenalíčená, tak si pískám:D

    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za lichotku :-) A jsem ráda, že tě můj blog zaujal, že jsi se stala čtenářek, děkuju.
      No přesně jak říkáš - mít to sebevědomí :-)

      Vymazat
    2. tak ono aspoň kdyby člověk pracoval někde sám, nebo tak, ale když denně stojíš před 150 lidma, tak to já se teda radši namaluju,než je děsit:-)))

      Vymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥