čtvrtek 16. srpna 2012

Intimní hygiena

Dobrý den milé dámy.
Jako téma dnešního článku jsem si vybrala intimní hygienu, resp. budu recenzovat výrobky na intimní hygienu, které mám doma já. Musím přiznat, že než jsem se pustila do psaní tohoto článku, tak jsem gůglila a gůglila a četla a četla. Chtěla jsem vám podat nějaký erudovaný souhrn týkající se právě intimní hygieny. Leč oha, každý pes jiná ves. Aneb ve dvou článcích jsem se dočetla různé věci. No, nevadí. Na čem se články shodly je fakt, že je vhodné používat speciální přípravky na intimní hygienu. Ze zkušenosti se svým okolím vím, že takový přípravek není úplně běžný obyvatel dámské/dívčí/ženské koupelny. Bohužel. Některým tento produkt možná připadne jako zbytečný, ale já si to upřímně nemyslím. Na druhou stranu - používáme gely na holení (upřímně, postačí i sprchový gel), tuny krémů na obličej/ vrásky/ dekolt/ celulitidu, tak proč nepoužívat i tento druh výrobku? Ano, já vím, že před x lety (nedej bože v pravěku) se ženy bez takových výrobků obešly a taky žily a zvládly to, ale to bez make-upu taky, že. Dle mého názoru se investice, resp. pořízení takového pomocníka vyplatí.  


Obecně si myslím, že intimní hygiena je důležitá nejen pro ženy, ale i pro muže. Rozhodně by tuto problematiku dle mého názoru neměly podceňovat ženy, které trpí gynekologickými obtížemi (výtoky, svědění, mykóza). 
Jako kůže, lidský organizmus, tak i intimní místa mají svou obranyschopnost, která ovšem není stále na jedné hladině, ale dochází k výkyvům (v závislosti na různých faktorech - stres, roční období, těhotenství, menstruace, oblečení užívání léků,...).

Optimální prostředí na intimních místech má kyselejší (nižší) hodnotu pH než pokožka těla. Bohužel při používání klasického mýdla či sprchového gelu, které mají zásaditější (vyšší) hodnotu pH, může dojít ke zvýšení hodnoty pH právě v oblasti intimních míst. Tento nárůst může mít za následek podráždění, svědění, přemnožení mikroorganizmů a může vést až k infekci.

Na webech jsem nenašla úplně jednotný názor na to, jak často tyto výrobky používat - zda-li pravidelně či třeba 2x týdně/měsíčně... ale podle doporučení, co jsem našla na ZDE, by zásady intimní hygieny měly vypadat asi takto:

  • pravidelnost
  • používání speciálních přípravků
  • volit spíše sprchování
  • dostatečné osušení
  • důsledná hygiena při: těhotenství, menstruaci, šestinedělí, aj., dále po bazéně či pohlavním styku
  • vhodné (zejména bavlněné!!!) spodní prádlo

Moje výrobky

Cien - gen na intimní hygienu
Tento gel jsem koupila klasicky v Lidlu. Jak ode mě víte, tak se jedná o privátní značku kosmetiky právě tohoto řetězce. Bude to asi klišé, když napíšu, že jsem od něj velice nic moc nečekala (což je pravda) a to více jsem spokojená nyní.
Velmi oceňuju zejména balení. Nejen jeho obsah (500ml), ale zejména pumpičkové dávkování. Tato aplikace mi připadne do sprchy naprosto praktická a k nezaplacení. Vůně není chemická, spíš taková jemná, svěží, nevtíravá. Konzistence je gelová, na mě tak akorát. Žádné řídké nic. Pěkně pění a mám pocit, že i hydratuje.
Já jsem z tohoto přípravku opravdu nadšená. Už nemám v plánu jej měnit. Naprosto mi vyhovuje. Nikdy jsem nezaznamenala nějaké podráždění, či cokoliv jiného.


Cien
Detail
Na ruce
- značka: Cien (privátní značka řetězce Lidl)
- cena: 40kč (běžná cena; 30 kč v akci) 
- obsah: 500 ml
- hodnocení: 10/10

DOPORUČUJI


Lactacyd Ocean
Tento výrobek jsem zakoupila v lékárně. Myslím si, že značka Lactacyd je v oblasti intimní hygieny je velmi známá a také respektovaná. A podle mě má proč :-) Z oficiálních stránek vyplývá, že Lactacyd Ocean je vhodný především při nadměrném pocení a to zejména v teplém počasí, po sportu, po návštěvě veřejného koupaliště, sauny, aj., kde mohou bakterie díky vyšším teplotám a vlhkosti (pro ně optimální prostředí)  lépe přežívat.
Balení obsahuje 200 ml výrobku a bohužel je bez pumpičky, což mě malinko zlobí, protože já už jsem zvyklá na pumpičku a asi na tom nehodlám nic měnit, když vím, že to jde udělat lépe :-). Konzistence je malinko více tekutá než u Cienu, ale nevadí to. Vůně je opět sympatická a svěží. 


Lactacyd
Detail
Na ruce


- značka: Lactacyd
- cena: 80 - 110 kč (záleží kde kupujete; já koupila za 60 kč při zaváděcí akci v lékárně) 
- obsah: 200 ml
- hodnocení: 9/10

DOPORUČUJI (bodík dolů za balení bez pumpičky a za vyšší cenu v porovnání s ostatními produkty)


Avon - Simply Delicate
Avon je katalogová kosmetika, kterou zřejmě nemusím představovat. I v oblasti intimní hygieny nabízí tato společnost několik variant výrobků. Já si vybrala neparfémovanou verzi. Výrobek má opět praktické balení s pumpičkou. Ze všech mnou používaných výrobků má nejvíce hustou konzistenci. Voní tak nějak nijak :-) Což není nic překvapivého, když jsem si objednala neparfémovanou verzi, že :-) Nicméně, možná právě absenci vůně mám, zdůrazňuji čistě subjektivní pocit, menší svěžesti. Nicméně předpokládám, že mnohým ženám právě tento výrobek vyhovuje! Já jsem s ním až na tu svěžest rozhodně spokojená!

Avon
Detail
Na ruce

- značka: Avon (katalogová kosmetika; myslím, že není třeba představovat) 
- cena: 60 - 130 kč (záleží, zda je v akci či nikoliv) 
- obsah: 300 ml
- hodnocení: 8/10

DOPORUČUJI (2 bodíky dolů za subjektivní pocit menší svěžesti)

Co se týče těchto výrobků, tak s ledovým klidem vám doporučím každý z nich.  Žádný z nich nezanechává pocit suchosti, podráždění, lepivý pocit. Myslím, že svou funkci plní skvěle všechny.  


Hezký zbytek víkendu
                                                           
                                                                                             
                                                                               Evelin 


PS: Informace použity z: http://hygiena.zdrave.cz/intimni-hygiena-/ ; http://www.lactacyd.cz/ a pak taky samozřejmě z mojí hlavy :-)

34 komentářů:

  1. Už hodně krát jsem se dívala v katalogu na ten z avonu a přesvětčila jsi mě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad budeš spokojená :-)

      Vymazat
    2. já ho mám moc ráda, používám jen tenhle. Měla jsem i laktacyd, chilli, něco od nivea a oriflame, ale jen tenhle mě nepálí :) A Evelins, máš obrovskou pochvalu za tohle téma, přijde mi, že blogerky se mu vyhýbají podobně jako deodorantům a holení :)

      Vymazat
    3. Milá Nikol, děkuji ti za milá slova! Jsem ráda, že jsem si článkem vysloužila pochvalu - podle mě jsou tyto výrobky nedílnou součástí mé každodenní hygieny, tak proč se tomu vyhýbat ;-)?

      Vymazat
  2. Klobouk dolů, Evelins, pěkně si to napsala. Asi bych nevěděla, jak si s takovým tématem poradit. Ale tobě se to povedlo na jedničku. Lactacyd znám a používám a určo bych ho doporučila i ostatním. Stojí za ty prachy.
    Ještě si tak vzpomínám, že mi došel jednou k nákupu mimo jiné vzorek přírodního lubrikačního gelu... No jako nemusím říkat, že na takovou recenzi už jsem nesebrala odvahu vůbec, že... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bebe, ale ta recenze by byla husta :D

      Vymazat
    2. Milá Bebe, děkuji ti za pochvalu :-) Nejdříve jsem tento článek psát nechtěla, přeci jen je to už kosmetika osobnějšího charakteru, ale na druhou stranu je to pro mě nezbytná součást každodenní hygienické rutiny, tak jsem se do toho pustila :-)
      A myslím, že recenze by byla vážně fajn .-D

      Vymazat
  3. ahojky,

    tak ten z Lidlu vypadá pěkně..! Asi si tam pro něj také skáknu, mají ho normálně u sprcháčů apod.??

    Jinak já momentálně používám Chilly - s pumpičkou a je tedy zatím nejlepší, co jsem kdy měla. Dříve jsem intimní mýdla také nepoužívala, ale je to lepší, než klasická mýdla, nebo samotná voda, což vysušuje! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, mají to u sprcháčů, myslím, že to najdeš v pohodě ;-) A rozhodně je to lepší než obyčejné mýdlo

      Vymazat
  4. Moc pěkně napsané. :) S článkem souhlasím, lactacyd ocean vypadá lákavě a asi si ho pořídím, měla jsem už asi dva jiné od lactacydu a byla jsem vždy spokojená. :) Intimní hygiena je podle mého názoru velmi důležitá a často zanedbávaná, což je škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, cením si toho. A lactacyd je opravdu skvělý, s tím musím souhalsit!

      Vymazat
  5. Já používám ten od Avonu, vybrala jsem si záměrně neparfémovaný a jsem s ním opravdu spokojená, vůbec nedráždí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Používám obyčejný Laktacyd a právě kvůli pumpičce ho přelívám do flaštičky po Avonu :) A kupuji ho v drogerii Teta v akcích, kdy mají 400ml za 100kč (tolik stojí v Rossmanu 200ml)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové akce jsou v Tetě???? Vážně? No tak asi si na tu akci budu muset počkat a hlídat si ji :-) Skvělý tip! Děkuju.

      Vymazat
  7. Ja uz jich par vystridala. A skoncila jsem u toho Lactacydu, vune super a vse ostatni taky :).

    OdpovědětVymazat
  8. Lactacyd je opravdu výborný, měla jsem ho asi nejvíckrát ze všech intimních mýdel. Jinak za sebe bych doporučila i Niveu a Ziaju. Naopak mi moc nevyhovoval Ryor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niveu ani Ziaju jsem nezkoušela, tak se nad tím zamyslím :-)

      Vymazat
  9. Já osobně jsem si sama nikdy žádný nekoupila. Ale vždycky máme nějaký doma, jelikož je kupuje mamka. Takže ho občas použiju. I když po tvém dnešním článku jsem si uvědomila, že bych na intimní higienu měla taky dbát více :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem se s intimními gely skamarádila až letos, při své první mykóze. Používám krémový Lactacyd a spokojenost, až na to, že nemá pumpičku a to mi taky vadí. Nicméně čím dál tím víc si oblibuju Cien, tak možná zkusím i intimní gel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Lactacyd je moc fajn a jedinou vadou na kráse je právě ona zmiňovaná pumpička

      Vymazat
  11. Taky si myslim ze to neni zbytecne, naopak, je to dulezite.. intimni gely poutivam, ten mam od Jessy z DM a jsem spokojena.

    OdpovědětVymazat
  12. Já gely na intimní hygienu používám úplně automaticky už dlouho, měla jsem několikrát Niveu a Avon a byly ok, ale už docela dlouho používám Lactacyd a přijde mi opravdu nejlepší. Hlavně jako (myslím) jediný obsahuje kyselinu mléčnou, což je velké plus. A pumpička mi až tak zásadně nevadí (a dá se řešit přelitím, jak tady někdo vzpomínal...) Zuzu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, Lactacyd je skvělý! A ta kyselina mléčná je naprostá dokonalost! A to přelití je samozřejmě taky možnost.

      Vymazat
  13. intímny gel z Lidlu poznám, áno aj mám s ním skúsenosť a musím povedať že aj ja som s ním naozaj spokojná tak ako ty ;) skúšala som už aj ten od Avonu, ale to naozaj iba skúšala pár krát ..


    Na mojom blogu prebieha prvá giveaway tak sa môžeš kľudne zúčastniť http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, praktické téma, vyzkoušela jsem lecos- třeba sebamed štípal, lactacyd je v pohodě, nejděle jsem používala Jessu,několik let, ale pak jsem zjistila, že nějak ubývá podezřele rychle , no a on mi ji zkonfiskoval manžel,že mu vyhovuje.On teda má dost citlivou kůži, i vlasy si myje dětským šamponem, aby ho nesvědila hlava. No a teď kupujeme Cien, protože je nás dost,obzvlášť na dětské zadečky se fajn, žádný dětský opruzeniny.Chválím.Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také jsem musela mnohé vyzkoušet, než jsem zakotvila u svých stálic. A Cien mezi ně jednoznačně patří.

      Vymazat
  15. Ahojte , viem ze toto je uz "stara ! tema, no ja som pouzivala z oriflame - ten bol super , naposledy som mala chilli ale ten ma palil , dnes som si kupila na skusku Jessi z DM drogerie :) Ale chcem sa opytat, mozu tieto sprchove gely pre intimne oblasti ppuzivat aj chlapi ??

    OdpovědětVymazat
  16. ahojky, máte některá zkušenosti s bylinnýma tamponama ? jak se vám osvědčily ?

    OdpovědětVymazat
  17. je to dobrý akorát je nemám už z kama objednávat.oblíbenou stránku mi zrušili

    OdpovědětVymazat
  18. Zkuste mrknout na tcm-liwest.cz z tama objednávám já , jen nevím jakou značku nebo jaké jste měla předtím.

    OdpovědětVymazat
  19. zlaténko si. to je ono, akorát jsem objednávala dražší :*

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥