čtvrtek 2. srpna 2012

"Milénium 3"


Moje milé čtenářky,

dnes mám pro vás připravenou recenzi posledního dílu trilogie Milénium. Kniha je opět (jak nečekané :-) ) od Stiega Larssona, tentokrát s názvem Dívka, která kopla do vosího hnízda.






Celá trilogie byla také filmově zpracována a to švédskou produkční společností YellowBird (rok 2009; ČSFD 76 %). Zpracování bylo stejně špatné (pro mě) jako u předcházejících dvou dílů, takže teda žádná hitparáda :-(

Posledním dílem této trilogie nás bude opět provázet Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová. Na konci druhého dílu byla Lisbeth málem zavražděna, ale přežila. Teď se dějstvím ocitáme v nemocnici, kde se Lisbeth léčí z poměrně závažných zranění. Zde, na jednotce intenzivní péče a pod přísným dohledem ostrahy, plánuje pomstu. Chce se pomstít nejen lidem, kteří se ji pokusili zabít, ale také vládním institucím, které se zejména v mládí podepsaly na jejím současném vztahu ke společnosti, především k lékařům a státním institucím. Po propuštění z nemocnice ji ovšem čeká soudní proces, kde se Lisbeth zpovídá ze 3 vražd a z 1 pokusu o vraždu. I přesto, že je v nemocnici Lisbeth pod dohledem, tak ani zde není zcela v bezpečí - na stejném oddělení totiž leží ještě další pacient - z druhého dílu všem známý Alexander Zalaščenko! (ani teď vám neprozradím, jaký je jeho vztah k Lisbeth - musíte si to přečíst) :-)
I přes nedorozumění, která mezi sebou měli Mikael a Lisbeth, tak ani teď ji Mikael nenachá na "holičkách" a na vlastní pěst pátrá a snaží se dokázat její nevinu. Na jejich straně je také Mikaelova sestra - právnička, která zastupuje u soudu právě Lisbeth, i když trestní právo není zcela jejím oborem.


Poslední díl má spád, dojde k vysvětlení několika trhlin z Lisbethina života, které v předešlých dílech objasněny nebyly. A co z toho vyjde? Že zkorumpovaní politici a státní instituce se bezbranných lidem mohou podepsat nesmazatelnou stopou...


Autor: Stieg Larsson
Díl: 3
Počet stran: 683
Nakladatelství: Host - vydavatelství, s.r.o
Cena: 399,-
Hodnocení: 5/5


Poslední díl byl pro mě naprosto strhující! Celá trilogie je hezky ucelená, má to hlavu i patu. Všechny díly jsou psány poutavě a čtivě. Já si tuhle sérii zamilovala. A vy?


Hezký den,

                                                                                      Evelin ♥  


PS: Kniha získala v roce 2008 ocenění "The Glass Key" za nejlepší dílo severské kriminální lietratury!

12 komentářů:

  1. Na celou trilogii se chystám (asi tak, jak na asi tisíc dalších knih :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Evelins, já si ji ještě nezamilovala, protože jsem se o trilogii dozvěděla až z tvýho blogu, ale koupím si ji určitě na podzimní večerní dýchánky s knihou a kakaem ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že budeš s mým doporučením spokojená milá Vivi :-*

      Vymazat
  3. První díl byl fajn, druhý mnohem lepší a třetí nejsem schopná dočíst, jak mě nudí :(

    OdpovědětVymazat
  4. Cetla jsem vsechny, jen jsem mela problemy s pomalym rozjezdem 1. knihy. I svedske filmy se mi moc zamlouvaly. Finchova verze me naopak moc neoslovila. Prislo mi, ze svedska vic zachovala ducha knihy.

    /L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, ta první kniha mi přišla strašně nekonečná :-)

      Vymazat
  5. Bohužel se mi nezalíbily ani filmy ani kniha. Pro mě to bylo lehce předvídatelné a psané takovým tím novinářským stylem, který mě moc nebaví. Ale příběh zajímavý a chápu, že to strhlo mnoho lidí, je to zase něco nového a jiného než klasické detektivky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já se musím přiznat, že předvídatelné pro mě byly pouze některé pasáže.. A ano, myslím, že věhlas knihy i filmů je způsoben "jiným" stylem.

      Vymazat
  6. Tenhle měsíc jsem to četla taky a je to bomba! Hlavně ten třetí díl mě bavil :) dokonce si celou trilogii za měsíc přečetl i můj přítel, který do té doby přečetl asi tak 3 knížky za život! :D a jak se mu to líbilo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rada, ze se libila kniha nejen tobe, ale i priteli ;-)

      Vymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥