neděle 1. prosince 2013

Všestranný pomocník

Tak, první adventní neděle je skoro za námi. První svíčka už je malinko ohořelá a to mi malinko začíná připomínat všechny úkoly a povinnosti, které bych měla do Vánoc stihnout. Aby se to všechno do mojí hlavy dubové vešlo, tak jsem pozvala na pomoc jednoho kamaráda jménem lecitin. S tímhle týpkem kámoším průběžně už od výšky, kdy mi v průběhu zkouškového vždycky pomohl dodat odvahu a sílu k dalšímu učení. Sem tam ho opustím a dám si od něj pauzu, ale stejně se k němu po nějaké odmlce vždycky vrátím.

Lecitin patří z chemického a biochemického mezi fosfolipidy. Ty jsou významnou složkou buněčných membrán živočichů (i u lidí) a rostlin. Významné množství najdeme ve vaječném žloutku nebo také v buňkách semen rostlin. Průmyslově se získává ze sójových bobů, slunečnicových či řepkových semen, popřípadě z vajíček.

Lecitin se vyznačuje významnou vlastností a to schopností emulgovat. Respektive, používá se jako emulgátor, který je schopný zprostředkovat smíchání tuku a vody. Používá se právě jako emulgátor v potravinářství. Lecitin je v EU (tedy i u nás) legislativně povolená přídatná látka a na obalech ji najdeme pod označením E 322. Lecitin (nejčastěji sojový lecitin) se využívá nejen jako emulgátor, ale také jeho aditivum či potravinový doplněk.
moji pomocníci
K čemu je ale takový lecitin dobrý, když se používá jako doplněk? Neváhejte a čtěte dál :-) Lecitin je totiž výborný pomocník skoro na všecko :-)

  • zvyšuje koncentraci, podporuje proces učení a má pozitivní vliv na soustředění
  • dokáže do určité míry rozpouštět a uvolňovat cholesterol a nezdravé tuky v krvi
  • urychluje přeměnu tuků na energii
  • podporuje imunitní systém
  • zpomaluje proces stárnutí
  • vykazuje pozitivní vliv na vlasy a pokožku
  • snižuje toxicitu některých léků, čímž chrání játra
  • zlepšuje stav u pacientů s Parkinsonovou, Alzheimerovou chorobou či demencí
  • pomáhá redukovat celulitidu
Na jeden obyčejný lecitin je toho docela dost, co? Lecitin můžete zobkat ve formě tobolek (želatinové kapsle) nebo taky ve formě granulátu. Každému jak je libo. Někomu tobolka nevyhovuje, jinému nevadí.  Variabilnější je samozřejmě granulát. Můžete ho přidat do müsli, do jogurtu, rozmíchat v kefíru a nebo si ho dát jen tak :-) Poslední varianta není moc lákavá, bo to vždycky drhne v krku :-) Ale pokud jste malí chemici, tak doporučuju rozmixovat v coca-cole. Muhehe :-) Abraka dabraka, je z toho hezká pěna :-)
- značka: PharmaLine
- cena cca 119 kč (tobolky) / cca 69 kč (granulát)
- obsah: 60 (+10) ks (tobolky) / 100 g (granulát)
- hodnocení: 9/10

Tak, tohle je můj oblíbený doplněk stravy. Jaký máte vy? A vůbec, věříte takovýmto doplňkům nebo se spoléháte raději na pestrou stravu?

Přeji krásnou první adventní neděli :-*

                                                                        Evelin♥

5 komentářů:

  1. Tak o tom čtu poprvé, asi po něm podívám před maturitou :D:

    OdpovědětVymazat
  2. O tomhle pomocníkovi jsem už něco slyšela, ale že je dobrý na tolik věcí, to jsem fakt netušila. :) Taky po něm určitě sáhnu před maturitou. :) Vím, že má Lecitin i Dr. Popov, ten jsi nezkoušela? :) Už jsem ho v obchodě okoukávala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O lecitinu od Dr.Popova jsem četla u Bebe a mám v plánu ho vyzkoušet, jak mi dojdou tyto :-)

      Vymazat
  3. až dozobu mixturam, asi do toho půjdu, díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥