pondělí 1. října 2012

Meduňka

Hezký večer milé dámy, 
dnes mám pro vás malé seznámení s jednou mojí oblíbenou bylinkou, kterou je meduňka
Meduňka lékařská neboli Melissa officinalis je léčivá bylina a to z čeledi hluchavkovitých. Tato vytrvalá rostlina dosahuje výšky 70 - 150 cm. Má bílé květy, kvete od června do srpna a její aromatické listy voní po citronu. Co se týče pěstování, tak jí vyhovují slunná prostranství s propustnou půdou, nejlépe v blízkosti levandule lékařské.
Meduňka jako taková obsahuje množství účinných látek. Z jejího složení můžeme zmínit  0,1 % silic (např. citral, citronelal, citronelol, linalol, aj.), dále 4 % tříslov, flavonoidy, minerální látky, aj. A k čemu nám všechny tyto látky budou? Tak čtěte dál...
Velmi oblíbený je zejména meduňkový čaj, který je prospěšný zejména pro klidný spánek, zklidnění a také dobré zažívání. Uklidňující účinky jsou prokázány, v lidovém lékařství se nať z meduňky používala jako sedativum. V moderní kuchyni ji můžeme najít jako koření, kde se díky své citronové vůni přidává do ovocných salátů či míchaných nápojů.
zdroj

No jo, jenže není meduňka jako Meduňka, že jo? A když už vám teda představuju meduňku, tak vám musím představit i Meduňku, to je jasný! Takže - voilá .... Představuju vám Meduňku, resp. Meduňku-B a je to jedna z mých oblíbených bloggerek. Sama se na svém blogu popisuje jako "klidný, vstřícný člověk, který miluje zahradničení, zvířata, zajímá se o kosmetiku a takové ty holčičí věci..." A já s tímhle popisem naprosto souhlasím. Meduňku-B jsem PROZATÍM ještě neviděla/nepotkala/nedala si s ní latté a hříšně sladký zákusek (ale mám t na imaginárním wishlistu!!!), ale za to jsem měla tu čest vést s ní spousty virtuálních rozhovorů a tahle ženská, to je tak čistý, upřímný a nezkažený člověk, že je to až k nevíře! 

Pohled do Medunčiny duš (blogu)

Nečekejte každodenní příspěvky, ani tisíce čtenářů (ač osobně si myslím, že si jich zaslouží mnohem víc!!!), ale na druhou stranu je to vynahrazeno kvalitními recenzemi, které nejsou o 4 větách, ale mají hlavu a patu! A to se mi líbí, to se v dnešním bloggovém světě moc nevidí!
Myslím, že odvar z téhle Meduňky si asi jen tak neuděláte /:-)/, ale její články a videa (!!!) mají dokonale uklidňující účinek jako samotný hrníček lahodného teplého meduňkového čaje :-) Ve videích ji sice nenajdete, ukazuje pouze výrobky, ale ten hlas! ten dokonale uklidňují hlas! takže doporučuji šálek lahodného meduňkového čaje a k tomu otevřít v novém okně blog mé milované Meduňky a krásný večer zaručen! 

A myslím, že je moc dobře, že meduňkou se člověk nemůže předávkovat, protože v obou případech může vzniknout závislost :-) A já osobně? Já DOPORUČUJU obě dvě ;-) 

Hezký večer vám přeje vaše

                                                                                       Evelin   


18 komentářů:

  1. Meduňkový čaj mám ráda a blog Meduňky taky :) Jdu si jeden hrníček na dobrou noc udělat. Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda taktéž obě dvě :-)! Děkuji za pochvalu! Po meduňkovém čaji přeji příjemné snění :-*

      Vymazat
  2. milá Evelin, teď jsi mě tak dojala, že až slza ukápla :) abych si dala k meduňkovýmu čaje ještě valeriánový kapky :D :D abych vůbec dnes usnula .... děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Obě dvě meduňky mám ráda, ale z té druhé bych si čaj asi nedala... :D
    Ne, keřík meduňky mi roste už několik let na našem skromném záhonečku a na každý článek Meduňky si moc ráda přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Evelin, moc krásný článek :) Zrovna dneska mi kolegyně slibovala meduňku na můj milovaný čaj...a druhá Meduňka je velmi čtivá a originální, rychle si získala moji oblibu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy, děkuji ti za uznání! Máš pravdu, je originální a čtivá!

      Vymazat
  5. Zrovna jsem si uvařila čaj heřmánkový, tak meduňku si dám příště :p

    OdpovědětVymazat
  6. Meduňka přenádherně voní.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MaRtii, máš pravdu, ta vůně je dokonalá a božská a uklidňující! Když má člověk den blbec, tak stačí přivonět a hned je líp!

      Vymazat
  7. vrtalo mi hlavou během načítání článku, jestli bude řeč o meduňce rostlinné nebo té blogové :o) Vidím, že jsi to vyřešila jednoduše :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadlo mě totéž :) Nejenže ji mám na záhoně , ale taky v oblíbených. A napsala si to moc hezky.

      Vymazat
    2. Finská hrdinka: Já jsem doufala, že tím někoho zmatu :-) Děkuju, snažila jsem se to vyřešit s noblesou :-)

      Vymazat
    3. Tuttobene: Chichi :-) A děkuju!

      Vymazat
  8. Meduňka je i má oblíbená bylinka, letos jsem si jí nasušila a mám tak hojné množství na čaj pro zimní, chladné dny. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, meduňkový čaj s medem...miluji!

    OdpovědětVymazat

♥ ♥ ♥ Děkuji vám za přečtení článku a všechny vaše komentáře. Ani netušíte, jakou mi dělají radost :-)! ♥ ♥ ♥